بازار گواهی ظرفیت نیروگاه‌ها راه اندازی شد

بازار گواهی ظرفیت که برنامه‌ریزی آن از سال ۹۳ آغاز شده بود، پس از پنج سال فعالیت کارشناسی، امروز طی مراسمی رسمی در پژوهشگاه نیرو با حضور مدیران ارشد بازار سرمایه و مدیران صنعت برق کشور راه اندازی شد.
 بازار گواهی ظرفیت نیروگاه‌ها راه اندازی شد
تاریخ : ۱۳۹۸/۱۱/۲۹

به‌گزارش  برق نیوز، بازار گواهی ظرفیت که برنامه‌ریزی آن از سال ۹۳ آغاز شده بود، پس از پنج سال فعالیت کارشناسی، با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و اقتصاد و امور دارایی به‌صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.
 
محسن طرزطلب، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی امروز دوشنبه در مراسم آغاز رسمی فعالیت بازار گواهی ظرفیت که با حضور محسن بختیار معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو، سیدعلی حسینی مدیرعامل بورس انرژی ایران و جمعی از فعالان حوزه نیرو و بورس امروز در شرکت تولید نیروی برق حرارتی برگزار شد، گفت: قطع به یقین شرکت تولید نیروی برق حرارتی تمهیدات لازم را با همکاری بورس و وزارت نیرو فراهم کرده است تا بتواند عرضه ظرفیت‌های جدید در بازار داشته باشد.

وی در این مراسم که به‌صورت ویدئوکنفرانس نیز با نمایندگان شرکت‌های برق منطقه‌ای، تولید نیروی برق و توزیع در ارتباط بود، افزود: تاکنون ماهشهر، گهران، جهرم و شیروان کاندید عرضه در این بازار هستند و سایر نیروگاه‌ها نیز به تدریج وارد بازار خواهند شد که امروز شاهد ارایه گواهی ظرفیت نیروگاه‌های ماهشهر هستیم.

طرزطلب تاکید کرد: این اطمینان را به تمام فعالان اقتصادی و حوزه نیرو و همچنین مصرف کنندگان عمده می‌دهیم که عرضه ظرفیت‌های جدید به همین ترتیب و به‌صورت مستمر ادامه پیدا خواهد کرد.

مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی افزود: هر متقاضی بالای ۵ مگاوات به‌عنوان پیش نیاز اتصال به شبکه برای حصول اطمنیان از اینکه ظرفیت مورد تقاضا ایجاد شده است، گواهی ظرفیت مورد نیاز خود را خریداری و به مالک ارایه می‌نماید.
 
در این مراسم سید علی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اینکه راه اندازی بازار گواهی ظرفیت، اقدامی ارزشمند در اقتصاد ملی است، افزود: گواهی ظرفیت سندی است قابلِ مبادله که با اجازۀ وزارت نیرو مبتنی بر ایجاد ظرفیتِ نیروگاهیِ قابل اتکاءِ جدید یا کاهشِ قدرتِ قراردادیِ مشترکین موجود صادر می‌شود؛ واحد گواهی ظرفیت کیلووات است که معرفِ تعهدِ تدارکِ یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به‌مدت نامحدود باشد. واگذاری اشتراک جدید در شبکه سراسری برق کشور یا افزایش قدرت قراردادی مشترکین مستلزم ارائه میزانِ متناسبی از گواهی ظرفیت است.

وی با بیان اینکه اوراق گواهی ظرفیت به دو نوع نقدی و آتی قابل تقسیم است، ادامه داد: اوراق گواهی ظرفیت سر رسید شده یا نقدی در قالب بازار نقدی معامله می‌شود و از طریق نیروگاه‌های موجود یا مشترکینی که مایل به کاهش قدرت قراردادی هستند منتشر می‌شود. معمولا خریداران این اوراق متقاضیان اتصال به شبکه یا افزایش قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات، نیروگاه‌های مواجه با افت ظرفیت و بازنشستگی وسرمایه گذاران عادی هستند. درحال حاضر پیش نیاز حضور متقاضیان جدید با قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات خرید بسته‌های ظرفیت از بازار گواهی ظرفیت بوده و پس از آن می‌توانند انرژی مورد نیاز خود را از بازار برق بورس انرژی ایران خریداری کنند.

حسینی به اوراق گواهی ظرفیت سررسید دار (آتی) نیز اشاره کرد و افزود: این اوراق بر مبنای تعهد نیروگاه مبنی بر ایجاد ظرفیت مطمئن نیروگاه برای تاریخ مشخصی درآینده منتشر می‌شود. با توجه به این موضوع، اوراق گواهی ظرفیت مذکور را می‌توان به صورت سررسیددار و در قالب قرارداد‌های سلف موازی استاندارد منتشر کرد. در این حالت نیروگاهی که متقاضی تامین مالی جهت احداث نیروگاه و تامین ظرفیت در آینده است با این اوراق تامین مالی کرده و در سررسید ظرفیت تعهدی را تامین می‌کند.

شایان ذکر است، گواهی ظرفیت، سندی است قابلِ مبادله که مبتنی بر ایجاد ظرفیتِ نیروگاهیِ قابلِ اتکای جدید و یا کاهشِ قدرتِ قراردادیِ مشترکان موجود صادر می‌شود و واحد آن، ظرفیت کیلووات است که معرفِ «تعهدِ تدارکِ یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به‌مدت نامحدود» است. واگذاری اشتراک جدید و یا افزایش قدرت قراردادی مشترکان مستلزم ارائه میزانِ متناسبی از گواهی ظرفیت است.


امتیاز دهید :


ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر

فصلنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.