سندیکای صنعت برق ایران طی نامهای از صادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست کرده است نسبت به رفع چالشهای صنعت برق در واردات تجهیزات و مواد اولیه اقدام کند.
در ابتدای نامه آمده است که در هفتههای اخیر رویکرد دولت در اولویتبندی واردات کالا و تخصیص ارز با تغییرات چشمگیر و بعضاً متناقضی همراه بوده و موجب ضرر و زیان بسیاری از واحدهای تولیدی شده است. بسیاری از واحدهای مذکور پس از انتظار چندماهه برای تخصیص ارز، با تغییر رویکرد بانک مرکزی مبنی بر عدم تأیید پروندههای ثبت سفارش با منشأ ارز نیما روبرو شده و مجبور به ویرایش پروندههای ثبت سفارش خود به منشأ ارز اشخاص (کوتاژ صادراتی و ارز متقاضی) شدهاند.
در ادامه تاکید شده است که این اقدام موجب شد شرکتهایی که درخواست تأمین ارز از محل کوتاژ صادراتی غیر داشتند، به دلیل عدم شفافیت قیمت و فشار تقاضا، با افزایش قیمت و بعضاً اخذ کارمزد از جانب صادرکنندگان مواجه شوند. لذا بانک مرکزی در تصمیم جدید خود امکان واردات کالا در مقابل صادرات (استفاده از کوتاژهای صادراتی دیگران) را ممنوع اعلام کرد. هرچند این تصمیم مانعی مؤثر برای جلوگیری از افزایش قیمت ارز از سوی صادرکنندگان بوده است لیکن تغییرات مداوم و ناگهانی در دستورالعملهای واردات خود موجب بلاتکلیف ماندن پرونده سفارش تجهیزاتی بود که پیش از این روال مربوطه را طی نموده و در برخی موارد کالا به گمرک نیز وارد شده بود.
سندیکا در این نامه تصریح کرده است که با ایجاد تغییرات پیشبینینشده در شـرایط تأمین و حواله ارز از طرف بانک مرکزی، حجم عمدهای از اقلام خریداریشده توسط واحدها در مبدأ و بخشـی نیز در گمرکهای ایران بلاتکلیف باقی مانده که این امر از یکسو اعتبار خریدار را به دلیل افزایش بدهی ارزی نزد فروشندگان خارجی مخدوش کرده و از سوی دیگر هزینههای انبارداری و گمرکی شرکت را افزایش داده و موجب ضرر و زیان مضاعف پیمانکاران و تأمینکنندگان کالا شده است.
در پایان با عنایت به لزوم تحقق شعار «جهش تولید» در سال 1399 و در راستای حمایت از شرکتهای تولیدی و تداوم جریان تولید جهت اجرای بهموقع پروژههای زیرساختی ملی، از معاون امور صنایع وزارت صمت درخواست شده است نسبت به حل چالشهای به وجود آمده اقدام کرده و مساعدت مقتضی را انجام دهند.