نایب رئیس هیاتمدیره سندیکای برق ایران با اشاره به اهمیت صنعت برق در توسعه کشور اعلام کرد: صنعت برق یکی از صنایع پیشرو و توانمند در کشورمان است که تا امروز توسعه و رشد مناسبی را به خود دیده، اما علیرغم تمام این امتیازات از برنامههای توسعهای تدوین شده عقب هستیم.
پیام باقری در گفتگو با ایراسین گفت: امروز تولیدکنندگان تجهیزات صنعت برق و عرضهکنندگان خدمات فنی و مهندسی که در این زمینه فعالیت میکنند دستاوردهای قابل توجهی داشته و در سطوح بالایی قابلیت رقابت در بازارهای جهانی دارند.
باقری در ادامه افزود: برق در کشورمان تنها صنعتی است که در سه بخش انرژی، تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی قابلیت داخلی و صادراتی با ارزش افزوده بالا دارد و به قول معروف توانمندی در هر سه حوزه نیز متناسب در بخش صادرات هم تجمیع شده است.
نایب رئیس هیات مدیره سندیکای برق ایران معتقد است در بخش تجهیزات شرکتهای متعددی داریم که باعمق ساخت داخلی بالا میتوانند ارزش افزوده بسیار مناسبی برای اقتصاد ایران ایجاد کنند. به عنوان مثال در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی صنعت برق با اختلاف قابل توجهی نسبت به سایر صنایع قابلیت ایجاد ارزش افزوده دارد و در برآوردهای اقتصادی کشور رتبه اول است.
وی با اشاره به پتانسیلهای موجود و فرصتهای قابل توجه دهکده جهانی برای ایجاد ارزش افزوده و دستیابی به سهم بالایی در بازارهای بینالمللی تصریح کرد: بهطور کلی انرژی درسراسر دهکده جهانی محور توسعه است و با توجه به موارد زیست محیطی اغلب کشورها برنامههای توسعهای خود را براساس انرژی برق تدوین و اجرایی میکنند که این نکته حکایت از پتانسیلهای بسیار بالایی در این بخش دارد.
باقری به خبرنگار ما گفت: اتفاقا پتانسیل ایران در این زمینه بالاست و باید از آن استفاده بهینه داشته باشیم و شاهد مثال آنهم گزارشهای منتشر شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی است که نشان میدهد اغلب کشورها به سمت انرژی بهرهبرداری حداکثری از انرژی برق هستند و امتیاز ایران بازاری 500 میلیون نفری در اطراف است.
این کارشناس صنعت برق درباره دستیابی به سهم بالای بازارهای بینالمللی تاکید کرد: صادرات در واقع زنجیرهای است از حلقههای گسترده که تمامی این حلقهها باید در استای یکدیگر و مناسب با حلقه بعدی فعالیت کنند و نهایتا صادرات شکل بگیرد. اما در ایران این زنجیره درست تعریف نشده یا اینکه هماهنگ عمل نمیکند.
وی همچنین اظهار کرد: مثلا کشور افغانستان برای صنعت برق ایران بازاری بسیار مناسب است و اتفاقا شرکتهای بسیاری برای این بازار برنامهریزی کردند؛ اما چندی پیش یکباره فعالیت آرین بانک که اصولا برای ایجاد تسهیل در تجارت میان ایران و افغانستان تاسیس شده بود از سوی دولت افغانستان متوقف شد و بسیاری از فعالان در عرصه برق و البته سایر بخشها بامشکل مواجه شدند.
به گفته باقری خوب حالا باید به این سئوال پاسخ دهیم که چطور انتظار داریم صادرات به این کشور توسعه یابد درحالی که نقل و انتقال پول بسیار سخت شده ؟ آنهم در صنعتی مثل برق که ارقام مبادلات اقتصادی در آن بسیار بالاست و خبری از تجارت چمدانی در آن نیست.
نایب رئیس هیات مدیره سندیکای برق ایران تاکید کرد: این مشکلات و البته از همه مهمتر مشکلات بانکی باعث شده تا هزینههای صادرکنندگان و سرمایهگذاران ایرانی در کشورهای دیگر بعا تا 15 درصد افزایش داشته باشد و به همین دلیل قدرت رقابت با سایر رقبای سنتی برای ایرانیها بسیار سخت شده باشد.
باقری با اشاره به پتانسیلهای داخلی برای سرمایهگذاری در صنعت برق به خبرنگار ما گفت: براساس برنامه ششم توسعه تکلیف شده تا سالانه 5000 مگاوات به توان تولیدی برق کشور افزوده شود و نکته اینجاست که برای دستیابی به این میزان تولید برق حداقل سالانه 5 میلیارد دلار سرمایهگذاری لازم داریم.
به گفته باقری این حجم از سرمایه حکایت از بازاری با پتانسیلهای بالا در بخشهای مختلف صنعت برق مثل افزایش راندمان، کاهش تلفات، خطوط انتقال و .... نوسازی دارد که نمیتوان و البته نباید به آن بیتوجهی کرد، چون همانطور که قبلا اشاره شده برق زیربنایی برای توسعه است.
نایب رئیس هیات مدیره سندیکای برق ایران درباره میزان سرمایهگذاریهای انجام شده و تحقق اهداف برنامه طی سنوات اخیر به خبرنگار ما گفت: در سالهای اخیر حداکثر سالانه 2500 مگاوات اضافه شده که براساس تکلیف برنامه یعنی 50 درصد از اهداف محقق شده است.
وی تصریح کرد: این واقعیت نشان میدهد در این زمینه بسیار عقب هستیم و باید توجه داشته باشیم که این عقب افتادگی در سایر بخشها خودنمایی خواهد کرد و بعضا میتواند توسعه کلان را با چالش روبرو کند، چون انرژی برق پیش نیاز است.