معاون امور بینالملل و دبیر کمیسیون توسعه صادرات سندیکا گفت: سندیکا تلاش کرده با تشکیل معاونت بینالملل، زمینهای مساعدتر و موثرتر برای گسترش تعاملات بینالمللی و تقویت جایگاه اعضا در بازارهای جهانی و منطقهای فراهم کند.
تغییر ساختار کمیتههای سندیکای صنعت برق ایران در ابتدای فعالیت هشتمین دوره هیات مدیره، شاید یکی از مهمترین تحولات این تشکل در طول سالهای اخیر بوده است. به این ترتیب ارتباط با شرکتهای عضو در قالب کمیتههای تخصصی و در سطحی بالاتر کمیسیونهای تخصصی و عمومی برنامهریزی و دنبال میشود.
بر اساس این تغییرات کمیته توسعه صادرات نیز از این پس به عنوان یکی از کمیسیونهای عمومی سندیکا به شرکتهای عضو خدمات رسانی خواهد کرد. مهندس محمد ظفر مرادیان، معاون امور بینالملل و دبیر کمیسیون توسعه صادرات در این گفتگو توضیحاتی را در خصوص اقدامات، برنامهها و اولویتهای اصلی این کمیسیون ارائه داده که مشروح آن را ذیلا میخوانید:
با توجه به تغییر ساختار کمیتههای سندیکای صنعت برق ایران و ایجاد کمیسیونهای عمومی و تخصصی، برنامههای حوزه توسعه صادرات در سندیکا به چه شکلی دنبال میشود؟
بر اساس ساختار جدید سندیکا، کمیته توسعه صادرات به کمیسیون تبدیل شد و به عنوان کمیسیون عمومی خدمات را برای کلیه اعضای سندیکا ارائه خواهد داد. در حقیقت سندیکا تلاش کرده با تشکیل معاونت بینالملل، زمینهای مساعدتر و موثرتر برای گسترش تعاملات بینالمللی و تقویت جایگاه اعضا در بازارهای جهانی و منطقهای فراهم کند. البته پیش از این هم کمیته توسعه صادرات توانسته بود ارتباط موثر و سازمان یافتهای با نهادهایی نظیر سازمان توسعه تجارت، وزارتخانههای نیرو و صمت، صندوق ضمانت صادرات و ستاد ویژه اقتصادی عراق و سوریه و سایر نهادهای ذیربط برقرار کرده و کارگروههای مشترکی را نیز با برخی از این نهادها تشکیل دهد. این تعاملات امروز در معاونت بینالملل و کمیسیون به شکل جدیتری دنبال میشوند و تلاش میکنیم با امضای تفاهمنامههای همکاری با بازیگران اصلی و تصمیمسازان کلیدی حوزه صادرات، تا اندازهای بر اثربخشی پیگیریها و تعاملات بیفزاییم.
در همین راستا و در گام اول به دنبال امضای یک تفاهمنامه همکاری با صندوق ضمانت صادرات هستیم که به زودی با هدف توسعه خدماترسانی این صندوق به شرکتهای عضو سندیکا و اولویتبخشی به درخواستهای اعضا، بین دو طرف مبادله خواهد شد. بر اساس این تفاهمنامه ما علاوه بر معرفی مجدد ظرفیتهای صندوق توسعه صادرات و خدمات ویژه آن برای شرکتهای عضو، تلاش میکنیم به عنوان یک بازوی اجرایی در کنار صندوق، روند ارزیابی و امتیازبندی به شرکتها جهت برخورداری از خدمات را تسریع کرده و زمینه را برای بهرهگیری اعضا از ظرفیتهای صندوق توسعه صادرات فراهم کنیم.
البته در طول این مدت مذاکرات متعدد و گستردهای هم با وزارت نیرو و توانیر به ویژه دفتر امور بینالملل و دفتر دیپلماسی اقتصادی داشتهایم که نتیجه آن تشکیل یک کارگروه مشترک با وزارت نیرو بوده است. این کارگروه تا امروز دو بار تشکیل جلسه داده و هفده اولویت اصلی فعالیتهای خود را در قالب پنج محور و در راستای توسعه صادرات صنعت برق تعیین کرده است. در برخی از این رئوس، محور اصلی وزارت نیرو و سندیکا هستند، اما در بخش دیگری از اولویتهای تعیین شده، ضروری است که از مشارکت و همکاری سایر نهادها و سازمانهای موثر بر حوزه صادرات استفاده کنیم.
اصلیترین محورهایی که در کارگروه مشترک بین وزارت نیرو و سندیکا تدوین شده، شامل چه مواردی است؟
در این کارگروه اولویتهای تعیین شده در پنج محور کلی شامل تهیه بانک آماری و اطلاعاتی صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی، توسعه بازارهای هدف، سازماندهی فهرست تامینکنندگان کالا و خدمات فنی و مهندسی در صنعت برق، استفاده از ظرفیت کمیسیونهای مشترک ایران با کشورهای هدف، توسعه مدلهای تامین مالی و تسهیل مراودات بانکی و روابط کارگزاری بانکی دسته بندی شدهاند. نتایج این جلسات از مسیر رسانههای سندیکا در اختیار اعضای محترم قرار میگیرد.
یکی از مهمترین برنامههای ما در قالب کارگروه مشترک با وزارت نیرو استفاده موثر از ظرفیت سایر نهادها و سازمانهای تصمیمگیر و تاثیرگذار در حوزه صادرات است. در حقیقت ما تلاش میکنیم در این کارگروه فراخور موضوعات، محورها و اولویتهای تعیین شده از نمایندگان این نهادها دعوت به عمل آورده و مشکلات اعضا را به صورت شفاف مطرح کنیم.این مهم نیازمند دسترسی به یک بانک اطلاعاتی جامع از ظرفیتها و پتانسیلهای صادراتی شرکتهای عضو و همچنین مسائل و مشکلات پیش روی آنهاست. بر همین اساس فراخوانی جهت شناسایی و جمعآوری اطلاعات اعضایی که سابقه صادراتی دارند، برای شرکتهای عضو ارسال شده است. بدون تردید این اطلاعات به صورت محرمانه نزد سندیکا باقی میماند و جهت احصاء مشکلات و یا معرفی شرکتها فراخور محصول یا خدمات تولیدی آنها در بازارهای هدف مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
جمع آوری اطلاعات و آمار مستند و قابل اتکا مستلزم مشارکت اعضا و ارائه اطلاعات دقیق در خصوص ظرفیتهای صادراتی آنها به سندیکا است. قاعدتا شرکتهایی که در گردآوری این اطلاعات همکاری نکنند، فرصت معرفی در کارگروههای مشترک و مذاکرات بالادستی از سوی سندیکا را از دست خواهند داد.
یکی دیگر از فرصتهایی که از طریق این کارگروه در اختیار ما قرار میگیرد، امکان پیگیری موردی مشکلات اعضا از مسیر وزارت نیرو و سایر نهادها و سازمانهای حاضر در کارگروه است. ما تلاش میکنیم مشکلات موردی شرکتها را در بازارها و یا کشورهای خاص از طریق مراجع حاضر در این کارگروه دنبال کنیم.
آیا با سازمانهای دیگری که جزو بازیگران اصلی در حوزه سیاستگذاریهای صادراتی هستند هم مذاکرات جدیدی صورت گرفته است؟
بله؛ ما تا امروز تعاملات بسیار خوبی با سازمان توسعه تجارت داشتهایم. اخیرا تغییراتی در چارت این سازمان ایجاد شده که بر اساس آن ادارات کل قارهای در حوزه صادرات پیشبینی و فعال شدهاند. بر همین اساس و پیرو جلسهای که با رئیس این سازمان، جناب آقای پیمان پاک داشتیم قرار بر این گذاشته شد که سندیکا در گام اول پیگیریهای خود را با محوریت اداره کل قاره آفریقا دنبال کند. بر همین مبنا میز آفریقا تشکیل و قرار بر این گذاشته شد که سندیکا عهدهدار تدوین سند توسعه صادرات به بازار آفریقا شود. از این رو تشکیل کارگروهی با حضور کارشناسان خبره بازار آفریقا و شرکتهایی را که به این بازار صادرات داشتهاند، در دستور کار قرار دادهایم.
ضمن اینکه با توجه به فعالیت چهار بخش مجزا شامل آفریقای شمالی، جنوبی، شرقی و غربی در این اداره کل، تلاش میکنیم برای تدوین سند مذکور از ظرفیت مدیران و کارشناسان این حوزهها نیز بهره بگیریم. برنامه ما این است که سند توسعه صادرات به قاره آفریقا را ظرف یک تا دو ماه آینده نهایی و در جلسات آتی با سازمان توسعه تجارت ارائه داده و به تایید مدیرعامل این سازمان برسانیم.
آیا در حوزه سازماندهی رویدادهای بینالمللی هم اقدام مشخصی داشتهاید؟
بله؛ در حال حاضر فهرست نمایشگاههای بینالمللی معتبر در حوزه صنعت برق و انرژی تهیه و از طریق سایت سندیکا در اختیار شرکتهای عضو قرار گرفته است. اطلاعات این فهرست به صورت مستمر در حال به روزرسانی و تکمیل است. از این طریق ما تلاش میکنیم اطلاعات مربوط به نمایشگاههایی را که مورد تایید سندیکا بوده و از سابقه برگزاری مناسب و خروجی مشخصی برخوردارند، در اختیار اعضا قرار دهیم.
البته ظرف یکی دو ماه آینده نمایشگاه بینالمللی صنعت برق را در پیش خواهیم داشت و با توجه به احتمالات موجود مبنی بر لغو تحریمها، تلاش میکنیم هماهنگیهای لازم برای حضور هیاتهای خارجی را در غرفه سندیکا به عمل آوریم و از این فرصت برای توسعه تعاملات بینالمللی اعضا به درستی بهره بگیریم.