نشست شناخت بازار عراق روز پنجم تیر ماه با حضور نمایندگان شرکتهای عضو سندیکای صنعت برق ایران و آقای دکتر عبدالامیر ربیهاوی رایزن بازرگانی ایران در عراق به منظور بررسی چالشها و مشکلات کار در بازار عراق برای شرکتهای ایرانی در محل سندیکا برگزار شد.
در ابتدای جلسه مهدی مسائلی، دبیر سندیکا ضمن اشاره به اینکه بخش خصوصی در همکاری با کشور عراق دچار سردرگمی است و نمیداند باید از چه مسیری حرکت کند، خواستار ایجاد شفافیت و فراهم ساختن زمینه ارتقای همکاریها و تعاملات بین شرکتهای ایران و عراق شد.
وی با اشاره به اینکه کشور عراق به عنوان یکی از بازارهای هدف برای بخش خصوصی ایران است، ادامه داد: بخش خصوصی صنعت برق ایران ظرفیت بسیاری برای حضور در پروژههای کشور عراق دارد، اما بنا به محدودیتهای سیاسی و مشخص نبودن شرایط، از ظرفیت این بازار به درستی استفاده نمیشود. شرکتهایی هم که پیش از این در اجرای پروژهها نقش داشتند، در دریافت مطالبات خود با چالش مواجه هستند.
در ادامه این جلسه نماینده هر کدام از شرکتها به چالشهای شرکت متبوع خود اشاره کرده و خواستار تسهیل فرایند همکاری بخش خصوصی با عراق شدند. عدم ثبات در هزینههای گمرکی و حمل و نقل، عدم امکان تأمین ضمانتنامههای بانکی برای حضور مستقیم در مناقصات، عدم امکان حضور شرکتها در وندورلیست، عدم امکان وجود حساب بانکی برای شرکتهای ایرانی به دلیل تحریم، عدم وجود یک سازمان متمرکز ایرانی در عراق برای بازاریابی و شناخت بازیگران بازار، عدم یکپارچگی و یکدستگی شرکتهای ایران، مشکلات نقل و انتقال ارز و هزینه صرافی برای انتقال وجه به ایران، ورود تجار ترکیه، عربستان و هند به بازار عراق به دلیل عدم حمایت از شرکتهای ایرانی، رقابت منفی بین شرکتهای ایرانی از جمله چالشهایی بود که اعضای حاضر در جلسه به آنها اشاره کردند.
در ادامه جلسه رایزن بازرگانی ایران در عراق با اشاره به وجود محدودیتها و مشکلات سیاسی در رابطه با عراق تصریح کرد: کشور عراق علیرغم محدودیتهای موجود، دارای مزیت برای ایران است، این کشور شریک اول تجاری ایران در صادرات کالاهای غیرنفتی است و این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد. عراق بالاترین تراز مثبت را با ایران دارد، در سال ۱۴۰۱ صادرات به این کشور ۱۰.۲۳۶.۰۰۰.۰۰۰ دلار و واردات ۲۰۰ میلیون دلار بوده است. از سویی بودجه سه ساله عراق با رشد 70% به ارزش بیش از 150 میلیارد دلار به تصویب رسیده است.
وی با اشاره به پیگیری سیاستهای ارزی کشور عراق برای تسهیل فرایند صادرات و انتقال پول گفت: برای حل مشکلات صادراتی و نقل و انتقال پول چندین راهکار به بانک مرکزی ارائه شده است که در صورت اجرایی شدن این راهکارها شاهد جهش صادرات خواهیم بود.
ربیهاوی در ادامه به شناخت کامل وزیر صمت از بازار عراق اشاره کرد و گفت: آقای مهندس علیآبادی با توجه به تجربهای در کسوت مدیرعاملی گروه مپنا داشتند، شناخت کاملی از بازار عراق دارند و در حال حاضر که به عنوان وزیر صمت منصوب شدهاند، سندیکا میتواند از این ظرفیت جهت رفع مشکلات و چالشهای بازار عراق استفاده کند.
رایزن بازرگانی ایران در عراق ضمن تاکید بر حمایت از حضور شرکتهای ایرانی در بازار تصریح کرد: نمایندگان سندیکای صنعت برق به منظور معرفی ظرفیتهای بخش خصوصی و زمینهسازی برای حضور شرکتهای عضو در پروژههای عراق باید در سفرهای وزیر نیرو و مسئولان صنعت برق به این کشور، حضور داشته باشند و وزارت نیرو را همراهی کنند. سندیکا باید همراهی در سفرهای مرتبط با صنعت برق را از دولت مطالبه کند، البته ما نیز برای کمک به بخش خصوصی، اطلاعرسانیهای لازم را به سندیکا در خصوص سفر به عراق انجام خواهیم داد.
وی در ادامه با توجه به مشکلات بانکی برای انتقال پول به شرکتهای ایرانی پیشنهاد کرد انتقال پول را از طریق مراکز تجاری در بغداد و سلیمانیه با حدقل کارمزد انجام دهند. بانک ملی در شهرهای بغداد، نجف و کربلا نیز یکی دیگر از مسیرهای موجود است.
ربیهاوی افزود: شرکتهای ایرانی میتوانند در پروژههای کشور عراق، یک شریک عراقی اسمی انتخاب کنند تا امور مربوط به ثبت شرکت، ثبت برند، ضمانتنامه بانکی و مسائل مالی را انجام دهد.
رایزن بازرگانی ایران در عراق در پایان نشست اعلام کرد که ساخت ۵ شهرک صنعتی در کمیسیون اقتصادی در اسفند ۱۴۰۱ مورد توافق قرار گرفته و مقرر شده این شهرکهای صنعتی در مرز ایران (ایلام، خوزستان، کرمانشاه) و عراق (بصره، میسان، ناصریه، کود، دیاله) با سرمایهگذاری مشترک ایران وعراق ایجاد شود و اولین شهرک در جسان عراق، مرز مهران شروع میشود. مقرر شد اطلاعات این پروژه توسط ربیهاوی در اختیار سندیکا قرار گیرد.