دبیر سندیکا گفت: مسئولیت بحران امروز انرژی نه با دولت چهاردهم است که تازهکار را به دست گرفته و نه با دولت سیزدهم. تمامی دولتها و شرایط حاکم بر کشور سبب شدهاند با این شرایط مواجه شویم. ما انتظار داشتیم بحران در تابستان سال آینده شدت یابد اما متأسفانه از زمستان امسال شاهد این بحرانیم.
مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق ایران درباره بروز ناترازی انرژی در ایران میگوید: مشکل ناترازی انرژی از تابستان در کشور افزایش یافت و تصور میشد که این اتفاق به دلیل گرمای شدید هواست اما این وضعیت در زمستان نیز ادامه یافته و همچنان با مشکل ناترازی انرژی مواجهیم، زیرا برای تأمین انرژی نیروگاهها سوخت کافی نداریم.
اگرچه رتبه نیروگاههای کشور در مقیاس جهانی، دوازدهم یا نهایتا چهاردهم است اما هر یکدرصد راندمان نیروگاه، به مصرف سوخت و موارد دیگر بستگی دارد. طی این سالها تحریمهای گوناگونی بر کشور اعمال شده و ما نتوانستیم آنگونه که بایدوشاید نیروگاهها را نوسازی و بهروزرسانی کنیم. در واقع سوختی که به نیروگاهها میدهیم باتوجهبه راندمانی که نیروگاهها باید داشته باشند کافی نیست، به همین جهت امروز با کمبود انرژی مواجهیم و خروجی نیروگاهها که همان انرژی برق است در کشور به میزان لازم حاصل نمیشود؛ بنابراین دچار بیبرقی شدهایم.
مهندس مسائلی میافزاید: تحریمها و کمبود نقدینگی دستبهدست هم دادهاند و باعث بروز این وضعیت شدهاند. مسئولیت این اتفاق، نه با دولت چهاردهم است که تازهکار را به دست گرفته و نه با دولت سیزدهم. تمامی دولتها و شرایط حاکم بر کشور سبب شده با این شرایط مواجه شویم. ما انتظار داشتیم بحران در تابستان سال آینده شدت یابد اما متأسفانه از زمستان امسال شاهد این بحرانیم.
دبیر سندیکای صنعت برق میگوید: شاید اگر برق خانگی قطع شود اتفاق چندان مهمی رخ ندهد اما اکنون برق صنایع و شهرکهای صنعتی قطع میشود و آنها یک روز برق ندارند و یک روز گاز و تولید در کشور عملا ازکارافتاده است. در این شرایط، اقتصاد کشور درگیر خواهد شد و در نتیجه مسائل اقتصادی، اشتغال نیز دچار مشکل میشود. تأثیر بحران انرژی، تکبعدی نیست و باید به طور کلان به آن نگریست. نمیتوانیم مسئولان حوزه انرژی، چه برق و چه گاز را متهم کنیم و از سوی دیگر نمیتوان مردم را هم به مصرف بیرویه متهم کرد. واقعیت اینجاست که سلسلهعواملی دستبهدست هم دادهاند و ما اکنون گرفتار این وضعیت شدهایم. در حال حاضر، صرف انرژی برای یافتن مقصر برای این وضعیت، اشتباه است و باید راهکار عبور از آن را به کار ببندیم.
مهندس مسائلی میافزاید: راهحل ابتدایی و کوتاهمدت، کاهش مصرف انرژی است و این کاهش مصرف اصلا به آن معنا نیست که مردم مسئول این وضعیت هستند، زیرا در حوزه برق و گاز، عرضه بهشدت کاهشیافته و ناچاریم با تدابیری مانند کاهش دمای منازل و خاموشکردن وسایل و لامپهای غیرضروری، مصرف را کاهش دهیم. حتی اگر این کاهش مصرف صورت گیرد همچنان افق روشنی نمیتوانیم داشته باشیم، اما برای اینکه در شبکه دچار قطعی سراسری نشویم راهی جز کنترل مصرف نداریم.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه میدهد: آنچه امروز شاهد آنیم حاصل عملکرد دولتهای گوناگونی است که به فردای کشور توجه نداشته و زیرساختهای لازم را فراهم نکردهاند. ما بههرحال در شرایط تحریم هستیم و برای تأمین ارز و حتی کسب درآمدهایمان دچار مشکلیم. اکنون به لحاظ تکنولوژیک هم چندان بهرهمند نیستیم و راهکار کوتاهمدتمان مصرف بهینه نیست، بلکه کاهش مصرف است. برای حل این بحران در بعد کلان باید نگرشمان را در ارتباط با دنیا تغییر دهیم، در غیر این صورت این شرایط سالهای سال تداوم دارد و متأسفانه بهبود آن در کوتاهمدت اتفاق نمیافتد.
مهندس مسائلی میگوید: اگر پول کافی به حوزه انرژی تزریق شود و ارتباطاتمان را با دنیا بهبود بخشیم و تکنولوژیهای روز را سریعتر به کشور بیاوریم یا مواد اولیه تکنولوژیهایی را که داخلیسازی کردهایم تأمین کنیم به نظر میرسد حدود ۵ سال زمان لازم است تا بتوانیم این شرایط را سامان دهیم. مسأله مهم اینجاست که اگر به این زیرساختها بیتوجهی کنیم به هیچ عنوان در کوتاهمدت نمیتوان آن را ترمیم کرد.
دبیر سندیکای صنعت برق ایران میافزاید: اگر این وضعیت ادامه یابد، بخشهایی از نیروگاهها ممکن است از مدار خارج شوند و برای اینکه نیروگاهها را در مدار داشته باشیم ناچاریم تصمیمات دیگری اتخاذ کنیم. خوشبختانه بحران سوخت هنوز به حوزه حملونقل عمومی و جادهای نرسیده است اما نباید فراموش کرد که در حوزه برق، چهار رکن پول، آب، سوخت و مدیریت باید بهخوبی تأمین شود و در این سالها در حوزه مدیریت نیز با چالشهایی مواجه بودهایم. دولت چهاردهم ناگزیر است عزمش را برای حل این مشکل جزم کند؛ زیرا تبعات آن بسیار جدی است و اشتغال و معیشت مردم را هدف خواهد گرفت.
منبع: روزنامه اطلاعات