تولید قربانی درآمدهای نفتی شد

حمیدرضا صالحی، عضو هیات مدیره سندیکا و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با تجارت موانع پیش روی صنعت در بودجه ۱۴۰۰ و اولویت‌های دولت برای حمایت از صنعت در بودجه ۱۴۰۰ را بررسی کرد.
تولید قربانی درآمدهای نفتی شد
تاریخ : ۱۳۹۹/۰۸/۲۰

بودجه سال آینده بودجه خاصی است؛ از یک سو کشور با تحریم‌های شدیدی رو به روست و از سوی دیگر شرایط کرونایی بر کشور و دنیا حاکم است؛ بنابراین، تحقق درآمد‌های نفتی و درآمد‌های مالیاتی تا حدودی در هاله‌ای از ابهام است. از دو سال پیش رهبر انقلاب برای رهایی از بودجه نفتی و برخی معضلات بودجه‌ای، دستور انجام اصلاحات ساختاری در بودجه را صادر کردند. به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه رویکرد اصلی بودجه در شرایط رکود تورمی برای سال آینده ضمن مهار تورم خروج از رکود است که برای این مهم باید سیاست رشد اقتصادی از طریق افزایش ارزش افزوده طرح‌های تولیدی و طرح‌های عمرانی و زیربنایی را دنبال کنیم. برای بخش نخست (طرح‌های تولیدی) از برنامه‌های جهش تولید از طریق تفویض منابع به استان‌ها استفاده و در این راه با استانداران موافقت نامه مبادله کردیم و برای سال آینده نیز تلاش داریم سیاست صادارت غیرنفتی جدی در پیش بگیریم. حمیدرضا صالحی، عضو هیات رئیسه و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با تجارت موانع پیش روی صنعت در بودجه ۱۴۰۰ و اولویت‌های دولت برای حمایت از صنعت در بودجه ۱۴۰۰ را بررسی کرد. در ادامه مشروح صحبت‌های وی را بخوانید.

دولت در بودجه سال ١٤٠٠ در بخش صنعت باید چه اولویت‌هایی را در نظر بگیرد؟

یکی از مهمترین اولویت‌ها در حوزه صنعت بحث حمایت‌هایی است که منجر به حرکت درآوردن چرخ تولید می‌شود. این موضوع تقسیم بندی می‌شود بر حمایت‌هایی که در حوزه قیمت تمام شده تولید نقش داشته باشد و تسهیلاتی که از ناحیه بانک‌ها و یا بازار سرمایه ارائه می‌شوند. این تسهیلات باید به تولید انتقال یابد و یا از طریق امتیاز‌هایی که شامل مواد اولیه می‌شود به آن‌ها داده شود. به دلیل اینکه بسیاری از تولیدات مواد اولیه خود را از داخل کشور تهیه می‌کند. باید جلوگیری شود از رانتی که معمولاً با سفته بازی و دلال بازی انجام می‌شود و مواد اولیه گرانتر به دست تولید کنندگان می‌رسد.

مهمترین موانعی که در این مسیر پیش روی تولیدکنندگان قرار دارد چیست؟

موانع مالیاتی، بیمه مالیاتی و مشکلاتی که اقتصاد ما دچارتورم شدید هست. روشن شدن موتور تولید می‌تواند این تورم را کنترل کند. تولید کشور نیاز به یکسری حمایت‌ها دارد. مانند حمایت‌های بانکی و حمایت‌های رفع موانع تولید. این حمایت‌ها از جمله حوزه نظام بیمه مالیات و قانون کار و مواردی از این قبیل را در بر میگیرد. نکته دیگر بحث رقابت پذیری است و تا زمانیکه تولید رقابت پذیر نشود امکان بدست آوردن بازار وجود ندارد. از این لحاظ باید بر روی آینده و تحقیق و توسعه کار انجام داد. تحقیق و توسعه در همه جای دنیا توسط دولت حمایت می‌شود، چون به عنوان یک سرمایه گذاری به آن نگاه می‌کنند که اصطلاحاً به آن R&D گفته می‌شود در کشور ما متاسفانه کمتر به این زمینه توجه شده است درصورتیکه ۵/۲ درصد از رشد اقتصادی از ۸۰ درصد از رشد اقتصادی را همیشه از محل R&D بدست می‌آورند.

مسئله بعدی که نقش مهمی می‌تواند داشته باشد بحث بدست آوردن بازار‌ها برای تولید است هرچقدر بازار بیشتر باشد تیراژ تولید بالا می‌رود و قیمت برحسب تناسب تولید پایین می‌آید و این باعث رقابتی‌تر شدن بازار می‌شود و میتواند در بازار‌های دنیا بهتر عرضه شود و محوصلات داخلی در بازار‌های بین المللی رقابت کند و مسئله دیگر مشکلات گمرکی است که باید برای رفع موانع آن تلاش کرد یکی دیگر از چالش‌های موجود پیش روی تولید تامین منابع مالی در گردش است که انتظار می‌رود از طریق حمایت‌های بانکی توسط وزارت صمت بودجه‌ای در قانون بودجه برای آن در نظر گرفته شودکه ما بتوانیم سرمایه در گردش برای تولید داشته باشیم و بخش تولید از لحاظ سرمایه در گردش مشکلی نداشته باشد و یک سرمایه گردش در اختیار داشته باشد.

یکی دیگر از موارد این است زمانیکه سرمایه در گردش در اختیار تولید کننده قرار می‌دهیم وسایق سنگین از آن‌ها نخواهیم. در شرایط کنونی کشور نیاز به حمایت وجود دارد و همین بس که تولید کننده در این شرایط جلو آمده و برای تولید می‌جنگد خیلی ارزشمند است.

دولت در این میان چه نقشی را باید ایفا کند؟

دولت می‌بایست از تولید کنند حمایت کند و تولیدات تولیدکنندگان را گارانتی کند و تولید کننده را زیر پر و بال خود بگیرد مثل همه جای دنیا که تولید کننده را رو به جلو هل می‌دهند و همه چیز در اختیارشان قرار می‌دهند در کشور ما اگر موانع را برشماریم موانع بسیار است و تولید در اولویت اول قرار ندارد، چون ما درآمد‌های نفتی زیادی داشته ایم وتولید مورد توجه قرار نگرفته است و بیشتر به درآمد‌های نفتی توجه داشته ایم و بیشتر نگاه به درآمد‌ها ناشی از واردات بوده است تا تولید و واردات جذابتر از تولید بوده است. در حال حاضر به لطف خدا یک توفیق اجباری پیش آمده و ما درآمد‌های نفتی نداریم و از طرف دیگر طبق فرمایشات رهبری اقتصاد مقاومتی و اتحاد بر اوضاع برونگرا می‌توانیم داشته هایمان را رهاکنیم و برویم به سمت اینکه هرکس که توان دارد تولید کند ارزش افزوده ایجاد کند که چرخه تولید پیش برود و هرکس هم توان صادرات دارد یعنی بخش برونگرای را انجام دهد آن را حمایت کنیم دولت‌ها باید ظرفیت را فراهم کنند باید هم نواقص داخل کشور و خارج از کشور را درست کنند. در داخل کشور با رفع موانع و حمایت از تولید همانند حمایت‌های مالی و حمایت‌های قانونی و در رابطه با خارج از کشور ما نیاز به بازار داریم که روابط دیپلماسی و روابط بین المللی باید به گونه‌ای باشد که ما بازار بیشتری بدست آوریم و هرچقدر بازار بیشتری بدست آوریم قطعاً درآمد بیشتری خواهیم داشت.


امتیاز دهید :


ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر

فصلنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.