نایبرئیس کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق تهران، معتقد است در سال جاری شرایط اقتصادی سخت خواهد بود اما فرصتهایی نیز برای بهبود روابط بینالملل پدید آمده که میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
مهراد عباد، نایبرئیس کمیسیون «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران، در یادداشتی با اشاره به مشکلات متعدد اقتصادی در سال ۹۸ و شیوع ویروس کرونا در آغاز سال ۹۹ و تبعات منفی آن، معتقد است در سال جاری شرایط اقتصادی سخت خواهد بود اما فرصتهایی نیز برای بهبود روابط بینالملل پدید آمده که میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
سال 1398 با تمام مصائبش به پایان رسید. در این سال، تحریمهای ظالمانه آمریکا، فشار زیادی بر کسب و کارهای داخلی تحمیل کرد. تولید، صادرات و واردات در سایه تحریمها دشوارتر شد و البته تورم بالا و کاهش ارزش پول ملی نیز به این دشواریها افزود. در پایان سال نیز ویروس کرونا آخرین ضربه را به محکمترین حالت ممکن بر پیکر نیمهجان اقتصاد ایران وارد کرد. حال آنکه، افول سرمایه اجتماعی دولت طی سالهای گذشته از یک سو و افزایش مشکلات بینالمللی از سوی دیگر در زمانه شیوع کرونا، موجب ناامیدی بیشتر شده است.
این رخدادها در شرایطی است که پیشبینیها از وضعیت اقتصاد ایران در سال آینده نیز چندان خوشایند نیست. عدم پیوستن ایران به FATF نیز بر مشکلات فعالان اقتصادی خواهد افزود. همچنین تا زمانی که ویروس کرونا تحت کنترل درآید (البته درصورتی که مردم همکاری کنند) کسب و کارهای با رکود مواجهشده و واردات و صادرات با مشکل روبهرو خواهد بود. در این صورت تداوم مشکلات اقتصادی در سال پیش رو دور از انتظار نیست.
در چنین شرایطی پیشنهاد میشود دولت مساعدت بیشتری با بخش خصوصی داشته باشد تا فعالان این بخش بتوانند با آسیب کمتری از این دوران گذر کنند. با توجه به اینکه دولت قصد داشت بخش قابل توجهی از درآمد خود را از مالیات بخش خصوصی تامین کند، شاید این بخش از قانون بودجه سال 1399نیاز به بازنگری داشته باشد. دولت علاوه بر مالیاتهای مستقیم میتواند، تسهیلاتی بابت ارزش افزوده نیز برای بخش خصوصی در نظر بگیرد؛ بدین ترتیب که مهلت بیشتری برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تعیین کند. در عین حال، با توجه به مشکلات پدید آمده در مسیر واردات و صادرت به علت شیوع ویروس کرونا که شامل بسته شدن مرزها و صعوبت حمل و نقل است، دولت میتواند تسهیلات ویژهای از قبیل کاهش تعرفهها و تسهیل فرایند واردات و صادرات لحاظ کند.
همواره توجه به نیمه پر لیوان توصیه شده است؛ اما در این شرایط، شاید خوشبینترین فرد نیز فرصتی را در تهدید پیش رو نبیند. البته راهحلی که میتواند به فرصتی برای کشور ما و اقتصاد آن تبدیل شود، استفاده از شرایط موجود برای بهبود روابط بینالملل است. تقریبا همه دنیا به این نتیجه رسیده است که مقابله با ویروس کرونا یک عزم بینالمللی را میطلبد، در غیر این صورت شاید نابودی ویروس، انرژی و زمان زیادی را از کشورها بگیرد. در حال حاضر بسیاری از کشورها برای مقابله با ویروس، به یکدیگر کمک میکنند، یا پیشنهاد کمک به یکدیگر میدهند. شاید ایران بتواند از این فرصت استفاده کرده و به بهانه مقابله با کرونا، روابط بینالمللی خود را که از مهمترین مشکلات اقتصاد کشور است، بهبود ببخشد یا به حالت عادی بازگرداند.
در هر حال امیدوارم که بحران ویروس کرونا در کوتاهترین زمان ممکن و با همکاری دولت و بخش خصوصی فرو نشیند و سال بهتری به نسبت سالهای قبل از نظر اقتصادی و غیراقتصادی در پیش باشد.