نشست مشترک هیات مدیره سندیکای صنعت برق با روسای کمیتههای تخصصی و عمومی این تشکل روز چهارشنبه یکم اردیبهشت ماه سال جاری به صورت برخط برگزار شد.
در این جلسه که به منظور ارائه گزارشی از اقدامات سندیکا در سال 99 و همچنین بحث و تبادل نظر با روسای کمیتهها به منظور تعیین اولویتها و برنامههای سال 1400 برگزار شد، گزارشی از دستاوردها و فعالیتهای سندیکا در سال گذشته نیز ارائه شد.
در این گزارش که توسط سپهر برزیمهر، دبیر سندیکا ارائه شد، به انتخاب سندیکا به عنوان تنها تشکل دارنده رتبه +A در ارزیابی اتاق بازرگانی ایران در سال 1399، انتخاب روابط عمومی سندیکا به عنوان روابط عمومی برتر ملی کشور، سازماندهی ارتباط مستقیم با قوه قضاییه جهت حل مساله قراردادهای متوقف و نیز ایجاد میز حمایت از ساخت داخل در سندیکا به نمایندگی از وزارت صمت به عنوان اصلیترین دستاوردهای سندیکا اشاره شد.
دبیر سندیکا در بخشی از این گزارش ضمن اشاره به اعلام و تمدید دوره تنفس قراردادها، افزود: جلوگیری از اقدامات سختگیرانه قراردادی شرکتهای کارفرمایی، استانداردسازی محاسبه حق بیمه قراردادها، ابلاغ بخشنامه تنقیح و تلخیص مقاطعهکاران تامین اجتماعی و نیز پیگیری همه جانبه مشکلات اعضا ناشی از شیوع کرونا نیز بخش دیگری از دستاوردهای سندیکا در طول سال 99 بوده است.
دبیر سندیکا در ادامه به اهم برنامههای این تشکل در سال 99 اشاره کرد و افزود: موضوعاتی نظیر احقاق حقوق صنفی اعضا از طریق اصلاح ساختار حقوقی مبادلات بین دولت و بخش خصوصی صنعت برق، بهبود شرایط و نحوه پرداخت مالیات و بیمه تامین اجتماعی، اصلاح ساختار اقتصاد برق و انجام ارزیابی و تعیین صلاحیت حرفهای و ارائه نتایج ارزیابی از جمله مهمترین اولویتهای سندیکا در سال 99 بوده است. به علاوه ما تلاش کردیم با ممانعت از خرید کالاهای خارجی مشابه ساخت داخل توسط سازمانهای دولتی، تسهیل شرایط تامین مواد اولیه و خام سازندگان و نیز تسهیل گردش مالی و دسترسی به ارز مورد نیاز بخش خصوصی تا حدی از چالشهای محیط کسب و کار اعضا بکاهیم.
وی در ادامه اذعان کرد: ارتقای انسجام صنفی، شناسایی مستمر مقررات مخل کسب و کار صنعت برق و به نتیجه رساندن اصلاحات مورد نیاز و نیز بازارسازی و رونق بخشی کسب و کار اعضای سندیکا در داخل و خارج از کشور نیز بخش دیگری از اولویتهای مهم سندیکا بوده که در طول سال گذشته به صورت جدی پیگیری شده است.
البته مرور اقدامات سندیکا در حوزههایی نظیر فهارس بها، اصلاح تعرفههای گمرکی، اصلاح قرارداد تیپ، رفع مشکلات قراردادها و مناقصات و نیز دستاوردهای حاصل شده سندیکا در حوزههای تامین اجتماعی، بودجه صنعت برق، ارزیابی و تشخیص صلاحیت سازندگان و پیمانکاران، استانداردسازی و پیگیری مسائل مالی و بانکی اعضا نیز بخش دیگری از گزارش تفصیلی دبیر سندیکا بود.
وی ضمن ارائه گزارشی از عملکرد روابط عمومی سندیکا در پیگیری اهداف و برنامههای این تشکل، در خصوص اهداف و برنامه اقدام سندیکا در سال 1400 خاطرنشان کرد: اولویت سندیکا برای سال 1400 تدوین شده و امیدواریم که با کسب نظر از روسای محترم کمیتهها نهایی و پس از تصویب هیات مدیره در دستور کار قرار گیرد.
در بخش دیگری از این جلسه علی تبیانیان، دبیر کمیتههای تخصصی سندیکا گزارشی از اقدامات سندیکا در حمایت از اعضا و رفع موانع پیش روی آنها ارائه داد. در این گزارش به عمده اقدامات و دستاوردهای سندیکا در حوزههای جلوگیری از واردات تجهیزات دارای مشابه خارجی، تسهیل واردات مواد اولیه، حمایت از پیمانکاران و مشاوران و تسهیل شرایط تامین مواد اولیه و خام سازندگان از صنایع بالادستی اشاره شده بود.
در ادامه مهدی مسائلی رییس کمیته حقوقی و قراردادهای سندیکا گزارشی از پیگیریها و دستاوردهای به دست آمده در خصوص بخشنامههای تامین اجتماعی ارائه داد. در این گزارش به حل مساله بخشنامههای متعدد و گاها مبهم سازمان تامین اجتماعی در خصوص قراردادهای پیمانی با ابلاغ بخشنامه تنقیح و تلخیص حق بیمه مقاطعهکاران اشاره شد.
مهدی مسائلی ضمن اشاره به طرح و بررسی ابتدایی این موضوع در کارگروه ارتقاء پیمانکاران، مشاوران و کارفرمایان شرکت توانیر اشاره و تصریح کرد: در نهایت موضوع تلخیص بخشنامههای تامین اجتماعی برای قراردادهای پیمانی به صورت جدی در اتاق تهران، در دستور کار قرار گرفت. به این ترتیب اقدامات لازم با راهبری اتاق تهران و مشارکت تعدادی از تشکلهای فعال حوزه کارفرمایی در دستور کار قرار گرفت و اولین جلسه بخشنامه تنقیح و تلخیص شهریور ماه سال جاری برگزار و تا روزهای پایانی سال نسخه نهایی به تایید طرفین رسید.
وی با بیان اینکه سطح و عمق روابط سندیکا با سازمان تامین اجتماعی به شکل قابل توجهی بهبود پیدا کرده، خاطرنشان کرد: این اقدام برای این است که در محیط کسب و کارمان شرایط را تحت کنترل درآوریم. نکته بسیار مهم دیگری که باید مد نظر قرار گیرد این است که تجربه سندیکا در خصوص یکپارچهسازی بخشنامههای تامین اجتماعی از دو جهت یک تجربه موفق و ارزشمند است. از یک سو این اقدام در قالب مشارکتی بینظیر در همه بخشها اعم از تشکلهای بخش خصوصی، دولت و سازمان تامین اجتماعی شکل گرفت و از سوی دیگر حاصل آن میتواند حداقل بخشی از بلاتکلیفیها و ابهامات در حوزه حق بیمه قراردادها را رفع کرده و حداقل فضا را برای فعالیت شرکتهای سازنده، پیمانکار و مشاور تا اندازهای مساعدتر کند.
سعید مهذب ترابی، عضو هیات مدیره سندیکا نیز ضمن تاکید بر وضعیت بحرانی صنعت برق، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که در این شرایط بهتر است بخش خصوصی و اعضای سندیکا نقش توسعه دهنده را ایفا کنند. چرا که از یک سو اعضای سندیکا این پتانسیل را دارند و از سوی دیگر کار انجام نشده بسیاری در صنعت برق وجود دارد. بنابراین از این ظرفیت میتوان برای توسعه بخشی به این صنعت بهره برد. در این میان سندیکا میتواند از ظرفیت پژوهشی خود برای ایجاد زیرساختهای لازم استفاده کرده و همچنین مشارکت موثر فعالان صنعت برق را جلب کرده و سازماندهی کند.
وی در ادامه به ظرفیت قانونی پیشبینی شده برای اجرای پروژه در قالب فروش سلف اشاره کرد و افزود: در صورت وجود اراده در دولت برای بهرهگیری از این ظرفیت قانونی، سندیکا با مشارکت جدی شرکتهای عضو خود و نیز به شرط گشایش اعتبار اسنادی و یا ارائه تضامین مالی قابل اتکا از سوی دولت میتواند نسبت به خرید سلف پروژههای صنعت برق اقدام کرده و زمینه را برای رونق بخشی به کسب و کار شرکتهای عضو فراهم کند.
در همین راستا رییس هیات مدیره سندیکا ضمن تایید پیشنهادات ارائه شده و الزامات پیش رو برای بهبود فضای کسب و کار اعضا گفت: در شرایط حاضر و به دلیل مشکلات گسترده و مستمر صنعت برق ما چارهای جز تغییر پارادایمهای کسب و کار اعضا نداریم و باید به دنبال شکل جدیدی از بنگاهداری باشیم. لذا به نظر میرسد ضروری است که کمیتهای برای مطالعات و توسعه کسب و کار ایجاد کرده و به صورت تخصصی بر روی این موضوع کار کنیم. اعضا و مدیران علاقمند در کنار معاونت پژوهش و برنامهریزی میتوانند نسبت به ایجاد این کمیته اقدام کنند و لازم است که این مهم را به ساختار کلی سندیکا اضافه کنیم.
وی در ادامه اذعان کرد: با توجه به تاکید برخی از روسای کمیتهها مبنی بر عدم پیشبینی نیازها و مسائل کمیتههای متبوعشان در اولویتهای سندیکا، از آنها درخواست میکنیم که با مشارکت اعضای خود، پیشنهادات و برنامههای مد نظر کمیته را به دبیرخانه اعلام کنند تا در برنامه اقدامات سندیکا در سال 1400 گنجانده شود.