معاون گروه مهندسین مشاور مشانیر گفت: قتی شرایط پرداخت حقوقها مناسب نباشد، طبیعی است که متخصصان دیگر حاضر به ادامه فعالیت در داخل نبوده و شرکتهای خارجی و مهاجرت را برای ادامه کار خود انتخاب میکنند و این موضوع تهدیدی جدی برای توسعه زیرساختها و تضعیف مهندسی در کشور است.
مهدی ایزدی، معاون گروه مهندسین مشاور مشانیر در گفتگو با روابط عمومی سندیکای صنعت برق ایران، درباره چالشهای فعالان این صنعت گفت: در سالهای اخیر شاهد صدور بخشنامههای مختلف از طرف سازمان برنامه و بودجه بودهایم و همین مساله فشار زیادی به شرکتهای فعال صنعت برق وارد کرده است.
او همچنین با اشاره به اینکه بخش خصوصی صنعت برق از طرف دولت حمایت نمیشود، اظهار داشت: شرکتهای مشاوره نه کار بازرگانی میکنند و نه در حوزههای پیمانکاری مشغول به کار هستند. به همین دلیل بدحسابی بخش دولتی، شرکتهای مهندسی و مشاور را با چالشهای جدی مواجه میکند.
ایزدی ادامه داد: نباید فراموش کرد که نیروی انسانی منابع اصلی شرکتهای مشاوره محسوب میشوند اما متاسفانه حجم بالای مطالبات شرکتهای فعال در این حوزه از دولت، باعث بروز مشکلاتی در پرداخت حقوق و مزایای کارمندان این شرکتها شده است.
خطر مهاجرت نخبهها برای نظام مهندسی کشور
معاون شرکت مشانیر خروج نخبگان و متخصصان این صنعت را از دیگر چالشهای بد حسابی شرکتهای دولتی دانست و گفت: وقتی شرایط پرداخت حقوقها مناسب نباشد، طبیعی است که متخصصان دیگر حاضر به ادامه فعالیت در داخل نبوده و شرکتهای خارجی و مهاجرت را برای ادامه کار خود انتخاب میکنند و این موضوع تهدیدی جدی برای توسعه زیرساختها و تضعیف مهندسی در کشور است.
ایزدی ادامه داد: به گفتههای مسئولین، ما در صنعت آب و برق به خودکفایی حدود ۹۵ درصد رسیدهایم؛ سوال من این است که آیا کسی غیر از متخصصان و نخبگان ایرانی چنین سطحی از خودکفایی و کاهش نیاز به واردات را ایجاد کرده است؟!
به گفته وی، حداقل حقوق حتی برای افراد غیرمتخصص در کشورهای نه چندان پیشرفته هم حدود ۲ هزار دلار است، این در حالی است که حقوقی که در ایران برای متخصصان پرداخت میشود، بسیار پایینتر از این رقم است.
مطالبات ۲۳۰ میلیارد تومانی مشانیر از دولت
او با اشاره به اینکه بخشی از بدهیهای دولت مربوط به یک تا ۱.۵ سال گذشته است، ادامه داد: بخش قابل توجهی از فعالیتهای صنعت آب و برق و در نگاه کلانتر حوزه انرژی، در اختیار دولت بوده و بازیگر دیگری ندارد. به عبارت دیگر اگر دولت، ما را حمایت نکند در پرداختها دچار محدودیت میشویم. با این حال شاهدیم که به دلیل بدعهدی دولت و در راس آن وزارت نیرو، رقم مطالبات شرکتی مانند مشانیر به حدود ۲۳۰ میلیارد تومان رسیده است.
معاون گروه مهندسین مشاور مشانیر، صادرات خدمات فنی مهندسی به کشورهای منطقه را یک مزیت اقتصادی قابل اتکا برای کشور دانست و گفت: شاید بتوان صادرات کالا را تحریم کرد، اما قطعا نمیتوان صدور فکر و دانش را متوقف و تحریم کرد. ضمن اینکه صادرات خدمات فنی مهندسی میتواند راه را برای صادرات کالا هم باز کند.
ایزدی با بیان اینکه دانش و خدمات فنی و مهندسی بسیار گران و ارزشمند است، افزود: در کشورهای پیشرفته معمولا ۲ تا ۵ درصد بهای پروژه به خدمات فنی و مهندسی اختصاص داده میشود، این در حالیست که در کشور ما این عدد کمتر از یک درصد است.
تشکیل زنجیرهای از مشاوره تا تولید توسط سندیکا
او در بخش دیگری از سخنان خود درباره انتظارات مهندسان مشاور از سندیکای صنعت برق گفت: خواسته ما این است که سندیکا در جایگاه متولی بخش خصوصی در این صنعت، زنجیرهای از فعالان این صنعت از مشاوره و مهندسی یا تولیدکننده، پیمانکار و توزیع کننده ایجاد کرده و تمامی حلقهها را کنار هم قرار دهد.
این فعال صنعت برق همچنین پیگیری مطالبات فعالان صنعت برق از دولت را به عنوان یکی دیگر از خواستههای خود از سندیکای صنعت برق مطرح و تصریح کرد: البته تا امروز تلاشهای بسیاری به منظور وصول مطالبات از سوی سندیکا انجام شده که نمیتوان از آنها چشم پوشید. امید آن میرود که با استمرار این پیگیریها، گشایشی در شرایط فعلی شرکتها ایجاد شود.
مشانیر؛ شرکتی با بیش از نیم قرن سابقه
معاون گروه مهندسین مشاور مشانیر در بخش دیگری از سخنان خود گریزی هم به فعالیتهای این شرکت زد و با اشاره به سابقه طولانی این شرکت، خاطرنشان کرد: مشانیر سال ۱۳۴۸ تاسیس شده است و با ۵۵ سال قدمت یکی از قدیمیترین شرکتهای مهندسی مشاور در حوزه نیرو و انرژی است و در زمینههای مختلف از جمله آب، برق، انرژی و محیط زیست مشغول به کار است. همچنین ما مفتخریم که حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد امور مربوط به مشاوره پروژههای زیر ساختی کشور، توسط این شرکت انجام شده است.