اولین جلسه میز حمایت از ساخت داخل بیست و سوم تیر سال جاری با حضور نمایندگان وزارت صمت، اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف و امیرکبیر و نمایندگان سندیکای صنعت برق ایران به صورت حضوری در محل سندیکا برگزار شد.
در ابتدای جلسه دبیر سندیکا به بیان گزارشی از وضع موجود و چالشهای صنعت برق پرداخت. چرخه معیوب اقتصاد برق، نظام حقوقی و قرادادهای یکجانبه صنعت برق، تحمیل زیان ناشی از تغییرات نرخ ارز و تورم به بخش خصوصی و بررسی مشکلات زنجیره تامین از مهمترین محورهای مورد بحث در این گزارش بود.
همچنین دبیر کمیته حمایت از ساخت داخل سندیکا به بیان سابقهای از نحوه شکلگیری میز پرداخت و ضمن اشاره به ارتباط موثر بین سندیکا و اداره کل برق و الکترونیک وزارت صمت، استعلام مستمر تجهیزات وارداتی از سندیکا جهت بررسی وجود مشابه ساخت داخل را از مصادیق آن دانست.
در ادامه نماینده اداره کل صنایع برق و الکترونیک وزارت صمت ضمن اشاره به ایده شکلگیری میز حمایت از ساخت داخل در سندیکای صنعت برق (به عنوان تشکل فراگیر و متشکل از اکثر بازیگران و ذینفعان بخش خصوصی صنعت برق)، تاکید کرد که براساس توافقات انجام شده میان سندیکا و وزارت صمت، ترکیبی از اساتید دانشگاه، نمایندگان سندیکا و نمایندگان اداره کل برق و الکترونیک وزارت صمت انتخاب و فعالیت آن به طور رسمی آغاز شده است.
تبادل نظر درباره اهداف و ماموریتهای میز حمایت از ساخت داخل محور بعدی جلسه بود که بنا به گفته و تاکید حاضران در جلسه، هدف از ساخت داخل در تمامی کشورها، حمایت جهتدار از تولید برای ارتقای توانمندیها برای تولید کالایی با کیفیت و قیمت مناسب است. در کشور ما بواسطه شرایط خاص موجود علاوه بر اهداف اقتصادی، اهداف سیاسی نیز مدنظر است و از این منظر حمایت از تولید داخل اهمیت دوچندان پیدا میکند. جلوگیری از خروج ارز، رشد اقتصادی، صرفه جویی انرژی، ایجاد اشتغال و ... از دیگر موهبات حرکت در این مسیر خواهد بود.
در این جلسه ایجاد هسته کارشناسی و مورد توافق بخش دولتی و خصوصی، مشخص شدن تعریف ساخت داخل، شناسایی توان و ظرفیت تولید بومی تجهیزات صنعت برق، ایجاد مرجع مرضی الطرفین جهت حل اختلافات مربوط به عدم ساخت تجهیزات جهت واردات، حل چالش سازندگان در گواهینامههای مطابقت با استاندارد به عنوان مهمترین اهداف و ضرورت تشکیل میز حمایت از ساخت داخل مطرح شد.
در بخش دیگر جلسه به مشکلات شرکتهای تولیدی در واردات مواد اولیه و تغییرات ایجاد شده در اولویت کالاهای وارداتی و تخصیص ارز اشاره شد. نمایندگان وزارت صمت از پیگیری این موضوع از طریق معاونت صنایع وزارتخانه مذکور و ایجاد تغییر در اولویتها به نفع واردات مواد اولیه خبر دادند.
در ادامه موضوع تعاریف و شرایط لازم برای ساخت داخل مطرح و مورد بحث قرار گرفت. توان طراحی، نیروی انسانی ماهر، ماشینآلات و تجهیزات تولید و ادوات آزمون و سیستمهای مدیریتی و نرمافزارهای مرتبط به عنوان پیش نیاز ساخت داخل مطرح و تاکید شد که کمک دولت برای تجهیز آزمایشگاههای مرجع یکی از نیازهای روز بخش خصوصی صنعت برق است و بسیاری از واحدهای تولیدی بواسطه عدم امکان انجام تست در شرایط تحریم و هزینه بالای انجام آزمونها امکان دریافت تایپ تست محصولات را ندارند.
در پایان مقرر شد با مشخص شدن چارچوبها و اهداف میز حمایت از ساخت داخل، موضوعات و چالشهای ارجاعی از سوی وزارت صمت و سندیکا طی جلسات کارشناسی مطرح شد و نتیجه در اختیار اداره کل برق و الکترنیک وزارت صمت به عنوان مجری سیاستهای کلان صنعت برق کشور قرار گیرد.