شیوع ویروس کرونا به عنوان پیش بینی ناپذیرترین رخداد سال ها و دهه های اخیر، پیامدها و عواقب گسترده ای برای فعالان اقتصادی داشت.
شیوع ویروس کرونا به عنوان پیشبینی ناپذیرترین رخداد سالها و دهههای اخیر، پیامدها و عواقب گستردهای برای فعالان اقتصادی داشت. در این میان، اما رسالت تشکلها از هر زمان دیگری سنگینتر به نظر میرسد، چرا که در این شرایط بحرانی، عملا فعالان کسب و کار به جز تشکلها، مامن دیگری ندارند.
در صنعت برق با توجه به چالشهای گستردهای که پیش از کرونا هم برای فعالان این صنعت گرفتاریهای قابل توجهی ایجاد کرده بود، پیامدهای ناشی از اپیدمی کووید ۱۹ منجر به ایجاد مشکلات بیشتری شد. به همین دلیل سندیکای صنعت برق ایران از همان روزهای ابتدای اعلام شیوع بیماری، پیگیریهای خود را برای اعلام شرایط فورس ماژور و تنفس در قراردادها، معافیتها و بخشودگیهای مالیاتی و بیمهای و اخذ تسهیلات حمایتی برای شرکتهای عضو، آغاز کرد. این نگاشت، مروری کوتاه و اجمالی بر اقدامات دو ماهه اخیر سندیکا به منظور جلوگیری از ایجاد آسیبهای جدی به شرکتهای فعال صنعت برق است.
از ابتدای اعلام رسمی شیوع ویروس کرونا سندیکا طی نامهای خطاب به ریاست سازمان برنامه و بودجه کل کشور با موضوع «درخواست اعلام شرایط فوق العاده برای قراردادها به دلیل شیوع کرونا» به ضرورت مجاز شمرده شدن تاخیرها و پذیرش شرایط فورس ماژور از سوی کارفرمایان تاکید کرد.
همچنین طی نامهای خطاب به وزیر نیرو با موضوع «لزوم اعلام شرایط فوق العاده برای قراردادهای صنعت برق تا برقراری شرایط عادی کشور»، پیشنهاد شد قراردادهای فعالان این صنعت اعم از مشاوره، ساخت و تامین تجهیزات و پیمانکاری با شرکتهای تابعه وزارت نیرو و شرکت توانیر از اسفندماه سال ۹۸ تا از بین رفتن این اپیدمی مشمول شرایط فورس ماژور قرار گیرند.
در ادامه پیگیریهای سندیکا طی مکاتبهای با وزیر نیرو و معاون فنی امور زیربنایی و تولیدی برنامه و بودجه کشور درخواست انجام اقدامات اجرایی برای قراردادها در شرایط به وجود آمده ناشی از شیوع بیماری همهگیر کرونا مطرح و پیشنهادات سندیکا در این خصوص ارائه شد.
به این ترتیب پس از پیگیریهای گسترده سندیکا و با ابلاغ نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و مدیرعامل شرکت توانیر تاخیرات در اجرای تعهدات قراردادهای شرکتهای تابعه توانیر به دلیل کرونا مجاز شمرده شد و ضوابط برقراری شرایط فورسماژور در قراردادها تبیین شد.
همچنین طی مکاتباتی با اتاق بازرگانی ایران و تهران تمدید مهلت پرداخت مالیات، تمدید مهلت ارائه لیست و حق بیمهها و تمدید مهلت پرداخت اقساط وامها تا شهریورماه ۹۹ پیگیری شد.
از سوی دیگر با هماهنگی تشکلهای حوزه برق و انرژی طی نامهای به رئیس سازمان تامین اجتماعی، درخواست خودداری کلیه شعب و حوزههای تامین اجتماعی در سراسر کشور به مدت سه ماه از 98/11/15 الی 99/02/15 از دریافت حق بیمه مطرح شد که از اهم نتایج محقق شده میتوان به تمدید بخشودگی جرایم قابل بخشش اسفند ماه ۱۳۹۸ تا پایان خرداد ماه ۱۳۹۹ اشاره نمود.
در ادامه این همکاری مشترک با تشکلهای همکاری طی نامهای به رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، درخواست خودداری از دریافت مالیات به مدت سه ماه از 98/11/15 الی 99/02/15 مطرح شد. با پیگیریهای گسترده، مهلت اعتراض به اوراق مالیاتی تا پایان خرداد ۱۳۹۹ تمدید شد. همچنین جرایم مالیاتی به شرط پرداخت اصل مالیات تا پایان آذر ماه ۱۳۹۹ مشمول بخشودگی شده و امهال بدهی به مدت حداکثر سه ماه و تقسیط به مدت ۹ ماه از تاریخ درخواست اولیه امهال و تقسیط فارغ از مهلت سه ساله مذکور در ماده ۱۶۷ قانون مالیاتهای مستقیم تحقق یافته است. سررسید پرداخت مالیات برارزش افزوده مربوط به دوره چهارم سال ۱۳۹۸ نیز تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ تمدید شده است.
در خصوص تسهیلات بانکی نیز با همکاری تشکلهای بخش خصوصی طی نامهای به رئیس بانک مرکزی، درخواست شد که کلیه بانکهای سراسر کشور به مدت ۶ ماه (98/11/01 الی 99/05/01) از دریافت وجه از بابت اقساط و یا مطالبات خودداری نمایند. از اهم نتایج محقق شده میتوان به تعیین مهلت سه ماه به تسهیلاتی که بازپرداخت آنها به صورت دفعی بوده و سررسید آنها در بازه زمانی اسفند ۱۳۹۸ تا اردیبهشت ۱۳۹۹ قرار دارد و بازپرداخت پس از سه ماه از سررسید تسهیلات میباشد، اشاره نمود.
موضوع "لزوم تسهیل شرایط فروش مواد اولیه توسط صنایع بالا دستی در شرایط کنونی" با جلب حمایت کمیسیون صنعت اتاق ایران از وزارت صمت و شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی پیگیری شده و سندیکا راهکارهای بهبود روشهای تامین مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان این صنعت را به نهادهای سیاستگذاری ارائه نموده است.
"راهکارهای مقابله با اثرات منفی اقتصادی شیوع ویروس کرونا و تحقق شعار جهش تولید در صنعت برق" توسط معاونت پژوهشی سندیکا تدوین شده و به وزارت صمت، مرکز پژوهشهای مجلس، روسا و کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران و تهران و مدیرعامل شرکت توانیر را ارائه کرده است
همچنین معاونت پژوهشی سندیکا "تحلیل آماری زیان وارد بر صنعت برق در اثر شیوع کرونا و راهکارهای مقابه با آن" را با استفاده از تکنیکهای ارزیابی کمی ریسک تهیه کرده است و راهکارهایی جهت مقابله با این بحران و به وزارت نیرو، وزارت صمت، اتاق بازرگانی و مرکز پژوهشهای مجلس ارائه کرده است.
اختصاص تسهیلات تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان برای کسب و کارهای کوچک و متوسط با نرخ ۹ درصد در مرحله اول و اختصاص تسهیلات تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان برای حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان آسیب دیده از کرونا با نرخ ۹ درصد، تنفس ۶ ماهه و بازپرداخت یکساله از دیگر نتایج پیگیری سندیکا و تشکلهای همکار در حوزه دانش بنیان است.
تخصیص تسهیلات ۱۲ درصدی سرمایه در گردش به سازندگان، پیمانکاران و مشاوران و تامینکنندگان کالا و خدمات صنعت برق یکی دیگر از پیگیریهای اخیر سندیکا است که با هماهنگی شرکت توانیر و وزارت نیرو در حال پیگیری از دولت است.
شایان ذکر است موضوع پیگیری مطالبات اعضا نیز به عنوان یکی از اصلیترین اولویتهای سندیکا در این ایام در دستور کار قرار داشته و در این راستا ضمن وصول بخشی از مطالبات اعضا در ایام پایانی سال ۹۸ و فروردین ماه سال جاری، موضوع همچنان از وزارت نیرو و شرکت توانیر در حال پیگیری است.
همچنین راهکارهای پیشنهادی برای کاهش اثرات منفی ویروس کرونا بر صنعت برق با محوریت حمایت از ساخت داخل به وزیر صنعت، معدن و تجارت ارسال و پیشنهادات مورد نظر سندیکا جهت حمایت از واحدهای تولیدی صنعت برق در شرایط جدید کشور ارائه شد.