طبق پیش بینی های صورت گرفته توسط نهادهای بین المللی حجم تجارت در جهان به واسطه بیماری کرونا درسال 2020 بین 13 تا 32 درصد افت خواهد کرد.
کرونا چنان سایه سنگینی برزندگی ما ایجاد کرده که به نظر نمی رسد به این زودی ها قصد رفتن داشته باشد و در این بین اقتصاد با چالش های متعددی در سطح جهان رو به رو شده و کشورما به دلیل شرایط ویژه تحریم ها آسیب شدیدتری را تجربه می کند. به اعتقاد کارشناسان در این بین عوامل برون زایی که این بیماری می تواند اقتصاد ایران را تحت الشعاع قرار دهد در بخش هایی مانند نفت، محدودیت های واردات و صادرات،
کاهش قیمت نفت و فرآوردهای آن: با عنایت به اینکه بخشی از صادرات کشور را درآمدهای نفتی و فرآورده های حاصل از تشکیل می دهد، تغییرات قیمت این ماده م یتواند درآمدهای ارزی ایران را دست خوش تغییر نماید. بررسی ها نشان می دهد شاخص قیمت نفت خام برنت و اوپک دریک سال گذشته منتهی به آخر آوریل 2020 به ترتیب با کاهش 63 و 80.3 درصد مواجه شدند. همچنین محصولات و فرآورده های حاصل از نفت نیز به دلیل کاهش قیمت نفت و تقاضای جهانی آنها کاهش قیمت داشته اند. این تغییرات بشدت درآمدهای ناشی از صادرات نفت و فرآورده های آن را برای کشور کاهش داده و در ادامه خواهد داد.
چالش های تجاری: محدودیت در واردات و صادرات شرکای تجاری: طبق پیش بینی های صورت گرفته توسط نهادهای بین المللی حجم تجارت در جهان به واسطه بیماری کرونا درسال 2020 بین 13 تا 32 درصد افت خواهد کرد همچنین منطقه آفریقا، خاورمیانه و کشورهای مستقل مشترک المنافع (عمدتاً به عنوان بازارهای صادراتی کشور) کاهش وارداتی بین 10 تا 22 درصد تجربه خواهد شد. ازسوی دیگر علاوه بر کاهش واردات کشورها، افزایش موانع غیر تعرفه ای غیر فنی توسط کشورها (نظیر بستن مرزها و سخت گیری تردد کامیون ها ) نیزمحدودیت دیگری بر سرصادرات است.
این دور نما می تواند سیاست افزایش صادرات غیرنفتی کشور به کشورهای پیرامونی را با چالش مواجه سازد. هرچند این شرایط فرصت هایی نیز از جمله افزایش صادرات تجهیزات پزشکی مرتبط با بیماری کرونا رابرای کشور بهمراه داشته است. ایجاد موانع صادراتی محصولات مواد غذایی بویژه کالاهای اساسی نظیر برنج، آرد، شکر، لیمو و ... از سوی کشورهای صادر کننده منجر به افزایش قیمت اقلام مذکور و ایجادهزینه برای کشور واردکننده شده است.همچنین ایجاد محدودیت های تردد کامیون ها نیزباعث ایجاد وقفه در تهیه اقلام اساسی نظیر گندم، جو و ... و تدارم مواد اولیه و واسطه ای وارداتی بنگاه ها تولیدی شده که می تواند بخش صنعت کشور را با چالش مواجه سازد.
صنعت گردشگری در وضعیت بحرانی: کاهش جابجایی مسافر (توریسم،بازرگان و ...) کاهش حجم تردد مسافران به عنوان توریسم و بازرگان که از کانال خدمات مرتبط با آنها نظیر خطوط هواپیمایی،آژانس های مسافرتی و تورها، هتل ها، رستوران ها و... تاثیر می گذارد باعث شده است بخش خدمات آسیب جبران ناپذیری ببیند. بخش خدمات که در اقتصاد ایران حدود 69درصد تولید ناخالص داخلی و 62 درصد اشتغال را داراست، از این ناحیه شکننده خواهد بود.
کاهش سرمایه گذاری خارجی: تاثیر کرونا بر سرمایه گذاری خارجی بسیار شدید بوده است به گونه ای که براساس گزارش آنکتاد در 26 مارس 2020، انتظار می رود سرمایه گذاری مستقیم خارجی بین 30 تا 40 درصد بین سال ها ی2020 و 2021 کاهش یابد. هرچند سهم کشورهایی نظیر ایران از سرمایه گذاری مستقیم خارجی بویژه در دوران تحریم های ظالمانه اندک است، لکن بهرحال این سهم اندک نیز در این شرایط دست خوش تغییر می شود. این مشکل نیز از کانال ایجاد محدودیت در تامین مالی پروژه های ملی و منطقه کشور و بطور خاص بخش صنعت و معدن را با چالش موجه می سازد.