در سی و سومین جلسه هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران که روز بیست و هشتم آبان سال جاری با میزبانی از ایزدخواه عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی برگزار شد، مقرر شد میز صنعت برق در کمیسیون مذکور تشکیل شود.
در ابتدا گزارشی از جلسه با وزیر نیرو توسط رییس هیات مدیره سندیکا ارائه و اشاره شد که در جلسه مذکور ضمن معرفی توانمندیها و ماموریتهای سندیکا و تفاوت آن با سایر تشکلهای فعال حوزه صنعت برق، اهداف، اقدامات و برنامههای سندیکا برای وزیر نیرو شرح داده شد و مجموعهای از مستندات، مطالعات و پژوهشهای سندیکا در اختیار ایشان قرار گرفت. همچنین ارتباطات گسترده و منسجم سندیکا با سازمانهای مرتبط با حوزه برق، دانشگاهها و نهادهای حاکمیتی، پیشنهادات، ایدهها و انتقادات سندیکا نسبت به مسائل کلان به ویژه مباحث اقتصاد برق، مشارکت سندیکا در تدوین قوانین بالادستی نظیر برنامه هفتم و قوانین بودجه سنواتی هم از جمله دیگر موارد مطروحه با وزیر نیرو بوده است.
پیگیری موضوع مطالبات به عنوان یکی از اصلیترین چالشهای شرکتهای عضو و پیشنهادات سندیکا جهت بازپرداخت این مطالبات، مدلها و روشهای جدید تامین مالی در صنعت برق و عدم تشکیل اتاق گفتگوی سندیکا و وزارت نیرو هم از جمله دیگر مسائل مطروحه در جلسه با وزیر نیرو بود. ضمن اینکه لزوم واگذاری متولیگری و اجرای برگزاری نمایشگاه به سندیکای صنعت برق ایران به عنوان یک تشکل فراگیر با وزیر نیرو مطرح شد و مورد استقبال وی قرار گرفت.
به این مساله اشاره شد که تمرکز اصلی وزارت نیرو برای پرداخت مطالبات اعضای سندیکا بر روی مطالبات این وزارتخانه از کشور عراق است. در همین راستا سندیکا طی جلسهای، سازوکارهای پیشنهادی خود برای بازپرداخت مطالبات اعضا از این مسیر را به شرکت توانیر ارائه داده است.
در ادامه گزارشی در خصوص بررسی مولفههای ارزیابی سندیکا و کسب رتبه A+ توسط معاون پژوهش و برنامه ریزی سندیکا ارائه شد. در این گزارش به وضعیت مولفههای ارزیابی سندیکا در حوزههای حکمرانی، عضویت، خدمات، تاثیرگذاری بر سیاستها، تنظیمگری و ارتباط با اتاق و نقاط ضعف مربوط به ارزیابیهای انجام شده در هر یک از این مولفهها و پیشنهادات معاونت پژوهش جهت برطرف کردن این ضعفها اشاره شد.
در این جلسه آقایان مهندس کلاهی، رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و دکتر ایزدخواه، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی میهمان سندیکا بودند. مهندس علیرضا کلاهی، رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران در این جلسه تاکید کرد که اصلاح و تدوین سیاستهای توسعه صنعتی به عنوان یکی از محورهای اصلی فعالیت کمیسیون صنایع اتاق ایران است. چرا که سیاستهای توسعه صنعتی در طول دو دهه اخیر به بیراهه رفته، به شکلی که عمده امتیازات و رانتها به سمت صنایع بالادستی منبع محور سوق داده شده و همین مساله به کاهش جدی ارزش افزوده صنعتی منجر شده است. تمرکز بر این صنایع، فرصت توسعه صنایع ساخت محور پایین دستی را از بین برده و حتی در تخصیص وامهای صندوق توسعه ملی هم با فکر عمل نشده است. صنعت برق جزو صنایعی است که میتواند ارزش افزوده قابل توجهی برای کشور خلق کند، لذا تمرکز سیاستهای توسعهای بر صنایعی مانند برق که عمق ساخت، ارزش افزوده و ارزش آفرینی بیشتری با اتکا به همان مواد اولیه دارد، میتواند زمینهساز توسعه پایدار در اقتصاد کشور شود.
در ادامه اعضای هیات مدیره توضیحاتی در خصوص فعالیتهای صورت گرفته در حوزه تسهیل توسعه شرکتهای دانشبنیان، ایجاد شتابدهنده جهت سرمایهگذاری بر روی ایدههای فناورانه، طرح نشان ملی صادرات، لزوم نظارت مستقیم مجلس بر اجرایی شدن بند ط تبصره ۱۵ قانون بودجه ۱۴۰۱، لزوم استفاده از توان تشکلهای اقتصادی که مرجعیت دانشی دارند در تدوین و اصلاح قوانین، لزوم ورود مجلس از بعد نظارتی به نحوه پیادهسازی قوانین موجود، ضرورت گنجاندن بند تهاتر در بودجه سال آینده، جلوگیری از ورود کالاهای خارجی که مشابه ساخت داخل دارند و نیز ورود جدیتر مجلس به موضوع پرداخت مطالبات شرکتهای فعال صنعت برق و لزوم پیشبینی ابزارهای قانونی جهت تامین مالی مابهالتفاوت قیمت تمام شده و تکلیفی برق در بودجه ارائه دادند.
در این جلسه مسائلی دبیر سندیکا تاکید کرد که متاسفانه بخش خصوصی در فضای حاکمیتی و بین سه قوه جدی گرفته نمیشود، در حرف همیشه بحث حمایت از بخش خصوصی مطرح شده اما در عمل چنین نیست و بخش خصوصی در تصمیمسازیها دخالت داده نمیشود.
وی تاکید کرد که انتظار سندیکا از مجلس شورای اسلامی و کمیسیونهای مرتبط دعوت به موقع از بخش خصوصی و استفاده از نظرات آنهاست لذا ارتباط بین سندیکا به عنوان نماینده بخش خصوصی با مجلس باید ارگانیک باشد.
دبیر سندیکا در بخش بعدی صحبتهای خود به بعد نظارتی مجلس اشاره کرد و گفت: دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کشور علیرغم اهمیتی که دارند، مدیران اجرایی را در تصمیمگیری دچار فوبیا کرده و مانع از تصمیمگیری آنها شدهاند که این موضوع در صنعت برق منجر به متوقف شدن قراردادها شده است.
در بخش بعدی دکتر ایزدخواه عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع مجلس گفت: ما از همان ابتدا بر لزوم استفاده از نظرات تشکلهای تخصصی و صنعتی تاکید داشته و بر این باور بودیم که مجلس نباید و نمیتواند بدون اخذ نظرات آنها قوانین موثری تدوین و تصویب کند. در همین راستا پیشنهاد شده بود که نهادی نظیر مرکز پژوهشها برای همفکری با تشکلهای اقتصادی ایجاد شود که متاسفانه عملیاتی نشد. با این حال ما طرح ایجاد میز صنعت را در کمیسیون صنعت مطرح کردیم که خوشبختانه تایید شد و در گام اول میز صنعت فولاد با مشارکت همه تشکلهای فعال در حوزه فولاد و آهن راهاندازی و در نهایت به ایجاد نوعی همصدایی بین آنها منجر شد. برای صنعت قطعات یدکی هم اقدام مشابهی صورت گرفت و اتحادیههای استانی فعال در این حوزه را به ایجاد یک تشکل کلان ملی ترغیب کردیم. پس از آن ارتباط با سایر صنایع هم به شکلی سازمان یافته برقرار شد و این اقدام همچنان در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: از این رو ضروری است که برای ایجاد میز صنعت برق هم در کمیسیون صنایع اقدام کنیم تا زمینه برای سیاستگذاری صنعتی حوزه برق از مسیر همفکری با تشکلهای اقتصادی فراهم شود. به علاوه فعالان بخش خصوصی هم میتوانند از این طریق موضوعات و مباحث کلان را طرح کرده و از مسیر مجلس شورای اسلامی دنبال کنند. همچنین کمیسیون صنایع، کمیته تدوین سیاستهای توسعه صنعتی را فعال کرده و آمادگی دارد که موضوعات مرتبط با صنعت برق را در این کمیته پیگیری و دنبال کند.
با موافقت اعضا مقرر شد آیین نامه شعب نهایی شده و در جلسات آتی هیات مدیره ارائه و نهایی شود. همچنین مقرر شد آیین نامه فعلی شعب بسط داده شده و با عنوان آییننامه نمایندگیها و شعب سندیکا بازنگری و بازنویسی شود تا زمینه برای ایجاد نمایندگیهای سندیکا در استانهای مختلف فراهم شود.
همچنین مقرر شد دبیرخانه با استفاده از ظرفیت شرکتهای عضو که شرکای تجاری خارجی دارند، تشکلهای مطرح را جهت افزایش امتیاز سندیکا در حوزه روابط بینالملل شناسایی کرده و گزارشی در این خصوص به هیات مدیره ارائه دهد.
مقرر شد فرآیندهای اصلاحی برای ارتقای امتیازات سندیکا در ارزیابی اتاق با استفاده از ظرفیتهای هیات مدیره و اعضا در دستور کار قرار گیرد.