کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ کشور امروز در مجلس رد شد؛ نمایندگان گرچه مخالفتهای جدی با لایحه تقدیمی دولت داشتند اما اصلاحات انجام شده در کمیسیون تلفیق را تا حدی قابل دفاع میدانستند اما در نهایت بعد از اظهارات نوبخت تصمیم به رد آن گرفتند.
به گزارش سندیکای صنعت برق ایران به نقل از خبرگزاری فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (سه شنبه 14 بهمن ماه) رسیدگی به کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور را در دستور کار داشتند و کلیات لایحه بودجه 1400 کشور امروز در مجلس رد شد.
در ابتدای این جلسه رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ در گزارشی از بررسیهای این کمیسیون به نمایندگان گفت: بسیاری از اعضای کمیسیون تلفیق با کلیات لایحه بودجه ارائه شده توسط دولت موافق نبودند اما به صورت مشروط کلیات لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق رأی آورد و اصلاحاتی در آن صورت گرفت.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1400 مجلس اظهار داشت: در حوزه درآمدی لایحه بودجه ارائه شده به کمیسیون تلفیق، درآمدها 317 هزار میلیارد تومان بود که این مقدار در مصوبه کمیسیون تلفیق به 455 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
وی افزود: در لایحه بودجه واگذاری داراییهای سرمایهای 252 هزار میلیارد تومان بود که این میزان در کمیسیون تلفیق به میزان 368 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده، واگذاری داراییهای مالی در لایحه دولت 298 هزار میلیارد تومان بوده که در مصوبه تلیق به 370 هزار میلیارد تومان رسیده است.
زارع خاطرنشان کرد: در لایحه دولت 841 هزار میلیارد تومان به عنوان منابع بودجه عمومی آمده است، اما در بند و تبصره 2 یک اعتبار 90 هزار میلیارد تومانی آمده که در ردیفهای بودجه نیامده است.
وی افزود: علاوه بر این یک 35 هزار میلیارد تومان اوراق تسویه نیز آمده که این 35 هزار میلیارد تومان هم باید به 841 هزار میلیارد تومان اضافه شود و 50 هزار میلیارد تومان از تبصره 4 لایحه بودجه که آقای رئیس جمهور نامه زدهاند، این به این معناست که سرجمع تبصره 4، 90 هزار میلیارد تومان است که در لایحه بوده و در ردیفها محاسبه نشده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال 1400 مجلس اظهار داشت: من فکر میکنم لایحه دولت به جای 841 هزار میلیارد تومان حداقل 1050 هزار میلیارد تومان بوده است.
زارع خاطرنشان کرد: جمع منابع عمومی دولت 841 هزار میلیارد تومان است که این منابع در مصوبات کمیسیون تلفیق به 1194 هزار میلیارد تومان رسیده، درآمدهای اختصاصی در لایحه 88 هزار میلیارد تومان بوده که در مصوبه تلفیق به 95 هزار میلیارد تومان رسیده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال 1400 مجلس اظهار داشت: منابع بودجه عمومی دولت در لایحه 929 هزار میلیارد تومان بوده که کمیسیون تلفیق آن را به 1289 هزار میلیارد تومان رسانده است.
دلایل مخالفان کلیات بودجه؛ از عدم کاهش وابستگی به نفت تا بی توجهی به معیشت مردم
در ادامه جلسه موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه 1400 به تشریح دلایل خود پرداختند.
علی باباییکارنامی نماینده مردم ساری در مخالفت با لایحه بودجه 1400، فقدان کاهش اتکای به نفت و عدم افزایش شفافیت را در لایحه تقدیمی دولت مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: انضباط مالی شرکتهای دولتی که منشأ فساد در کشور هستند را در بودجه 1400 مشاهده نمیکنیم ضمن اینکه فساد و رانت هم در بودجه وجود دارد.
این نماینده مجلس به مواردی دیگر همچون بی توجهی به تولید، عدم رشد اقتصادی، بی توجهی به سلامت و فرهنگ در شرایط کرونایی، رشد نقدینگی و نبود فضای عدالت در جامعه و حمایت معیشتی از مردم را از دیگر دلایل مخالفت خود برشمرد.
وی با بیان اینکه کسری بودجه سال آتی 320 هزار میلیارد تومان است گفت: تراز عملیاتی بودجه متأسفانه افزایش پیدا کرده که معنایش رشد نقدینگی در جامعه و سالی تورمزا است.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اصلاح نظام یارانهها باید صورت می گرفت و به سمت کاهش سبد هزینههای زندگی مردم میرفتیم اما لایحه بودجه 1400 نشان داد که سفره مردم تنگتر شده است.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس همچنین گفت: مالیات باید مبنای بودجه قرار گیرد اما زیرساخت آن در سال 1400 وجود ندارد زیرا سال 1400 سالی سیاسی و انتخاباتی است و دولت پیام داده که کارهایی که کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه 1400 داده را اجرایی نخواهد کرد.
*علیپور : با بودجه 1400 تورم بیش از 400 درصدی خواهیم داشت
کمال علیپور خنکداری نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی هم در مخالفت با لایحه بودجه 1400 اظهارداشت: امروز که ارز ترجیحی 4200 تومانی را در کشور داریم 42 درصد تورم در کشور وجود دارد، چه کسی تضمین میکند که اگر ارز ترجیحی به دلار 17 هزار و 500 تومانی برسد سال آینده شاهد کاهش قیمتها باشیم.
نایب رئیس کمیسیون عمران گفت: سال آینده ما شاهد تورم بیش از 400 درصدی خواهیم بود زیرا ارز 4200 تومانی به 17 هزار و 500 تومانی رسیده است یعنی 4 برابر شده است و اگر کمیسیون تلفیق نگران ارز ترجیحی است باید مجلس به آن ورود کند.
*کوچکی نژاد: بودجه بیمار اورژانسی بود که در تلفیق هم درمان نشد
جبار کوچکینژاد نماینده مردم رشت نیز در مخالفت با لایحه بودجه 1400، اظهار داشت: بودجه 1400 مانند مریضی اورژانسی بود و کمیسیون تلفیق آن را مداوا نکرده و درد آن بیشتر شد.
وی افزود: دولت اعلام کرد که تغییرات بودجه 1400 در کمیسیون تلفیق را قبول ندارد و تورم را به مردم تحمیل میکند، در حالی که این حرف جنگ روانی دولت علیه مجلس است.
وی افزود: نباید گرانی به مردم تحمیل شود و تورم افزایش پیدا کند زیرا جامعه دیگر تحمل بیشتر را ندارد؛ در بودجه، تورم بیش از 40 درصدی را شاهد خواهیم بود، ضمن اینکه کسری بودجه هم خواهیم داشت.
فقدان درآمدهای پایدار، وابستگی بیش از 30 درصد وابستگی به نفت، تداوم حقوق نجومی ، فشار مالیاتی به مردم از دیگر دلایل مخالفت این نماینده بود که بر این اساس گفت: کمیسیون تلفیق اگر به دنبال کار برای مردم و نفع جامعه بود باید رأی منفی به لایحه بودجه 1400 میداد.
پورابراهیمی: جای خالی اصلاح ساختاری در بودجه
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات بودجه با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر اصلاح ساختار بودجه گفت: ما باید ارزش پول ملی را تقویت کنیم کمک به مردم فقط پرداخت نیست درست است که در کوتاه مدت و شرایط اضطراری کمک باید صورت بگیرد، اما در بلند مدت یک اشتباه راهبردی است. پیشنهاد میکنیم کلیات را کنار بگذارید و اجازه دهید دولت بودجه را اصلاح کند و یا به صورت سه دوازدهم آن را بررسی خواهیم کرد.
پورابراهیمی در ادامه با اشاره به حذف ارز ترجیحی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بیان کرد: بنده با حذف ارز ترجیحی کاملا موافقم چرا که تنها ایجاد فساد میکند، اما قرار نبود که با حذف ارز ترجیحی منابع آن را تبدیل به پول کرده و یارانهها را افزایش دهیم. این امر برای مردم دغدغه ایجاد میکند.
وی گفت: دولت نیز در این زمینه نامهای نوشته و نگرانی خود را مطرح کرده است. چرا دولت لایحهای داده که اصلاح ساختار در آن دیده نمیشود؟ ما نگران تورمی هستیم که منابع پول پرقدرت در نظام اقتصادی ایجاد میکند.
* زنگنه: آیا دولت متعهد به اجرای مصوبات کمیسیون تلفیق هست؟
محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات بودجه اظهار داشت: قطعا نباید در مورد لایحه بودجه احساسی رفتار کنیم؛ البته کمیسیون تلفیق زحمت زیادی برای اصلاح لایحه پیشنهادی کشیده است اما بنیان بودجه ارائه شده مشکل دارد.
وی عنوان کرد: شاخص شفافسازی از مواردی است که در لایحه بودجه باید مورد توجه قرار گیرد؛ به عنوان مثال در تبصره 14 به دولت اجازه داده شده اگر منابعاش تأمین نشد میتواند برای پرداخت یارانه نقدی به دلخواه هر چه میخواهد اوراق مالی چاپ کند که این امر مصداق عدم شفافیت است.
وی ادامه داد: عدالت در توزیع منابع نیز در لایحه پیشنهادی رعایت نشده است؛ طی 7 سال گذشته همواره از دولت خواسته شد یارانه دهکهای بالا را حذف کند اما اکنون یارانه دهکهای بالا از 45 هزار تومان به 90 هزار تومان افزایش داده شده است.
زنگنه افزود: به نظر میرسد اکنون زمان آن رسیده که رئیس سازمان برنامه و بودجه پاسخ دهد آیا متعهد میشود لایحه بودجه اصلاح شده در کمیسیون تلفیق را به درستی اجرا کند؟
* ایزدخواه: دولت جای جلاد و شهید را عوض میکند
روح الله ایزدخواه نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی هم در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال 1400، اظهار داشت: در جریان یارانه معیشتی دیدیم که دولت چه ناز و کرشمه ای داشت، بنابراین اگر روی کاغذ مسائل را اصلاح کنیم دولت زیربار اجرای آن نمی رود و جای جلاد و شهید را عوض می کنند و می گویند این بودجه مجلس است.
وی افزود: اقداماتی از جنس آزادسازی قیمت ها، قطع یارانه ها، کاهش هزینه های دولت، افزایش نرخ سوخت و فروش اموال دولتی در نسخه شوک درمانی از سوی صندوق بین المللی پول INF ارائه شده است.
وی ادامه داد: آن ها از سال ها قبل برای کشورهایی مثل ما چنین نسخه ای را دیده اند و قبل از اینکه ما دست به اصلاحات ساختاری و نهادی بزنیم شروع کرده ایم به اجرای نسخه شوک درمانی این صندوق که منجر به بیکاری سنگین، فساد گسترده و افزایش شکاف طبقاتی می شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار داشت: اصلاحات ساختاری مقدم بر اصلاحات پولی و مالی است و تا بانک های خصوصی سرکش را کنترل نکنید افزایش یارانه مردم تنها باعث فقر آن ها می شود.
وی در بخشی از اظهاراتش گفت: در شرایطی هستیم که اگر اصلاحات کمیسیون تلفیق را قبول کنیم دولت ناکارآمد، مسئولیت ناپذیر و تکنوکرات در سرکار است بنابراین سیاست های پولی و مالی وقتی می تواند اعمال شود که دولت مقتدر سرکار باشد نه دولت مبتذل که هنوز بودجه تصویب نشده می گوید آن را اجرا نمیکند.
* موافقانی که مخالف لایحه دولت بودند
ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجفآباد در مجلس شورای اسلامی به عنوان موافق کلیات طی سخنانی اظهار داشت: سال قبل که بودجه رد شد به کمیسیون تلفیق ارجاع شد در هر صورت نظر هیأت رئیسه ملاک است اما اگر امسال لایحه بودجه 1400 به دولت برگردد قطعا به ناکجاآباد میرود.
نماینده مردم نجفآباد در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همه معتقدند لایحه دولت افتضاح بوده است اما اتفاقی که در کمیسیون تلفیق افتاد قدم رو به مثبتی بود اما ایدهآل نیست.
وی در ادامه بیان کرد: نمایندگانی که به تصمیم کمیسیون تلفیق بودجه انتقاد دارند بدانند ما هم انتقاد داریم. در هر صورت باید به سمت ظرفیتسازی در این حوزه برویم اما بگذارید گام رو به جلو برداریم و لایحه بودجه در صحن اصلاح شود و بر این اساس در سالهای آینده اصلاحات اساسی و ایدهآلی را برای بودجه ایجاد کنیم.
ابوترابی با اشاره به حذف ارز 4200 تومانی با نظر کمیسیون تلفیق بودجه گفت: عدهای معتقدند ارز 4200 تومانی به 17 هزار و 500 تومان تبدیل شده و تورمزا است. به هر حال دولت از الان جنگ روانی را شروع کرده و دارد همه چیز را گردن مجلس میاندازد اما قطعا سال آینده از آنجایی که مجلس انقلابی برای خدا این کار را انجام داده قطعا به مردم ثابت خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در بخش دارویی همچنان ارز 4200 تومانی باقی مانده است، اما نامهای که اتحادیه واردکنندگان برای بخش دام و طیور به ما ارسال شده است گفتهاند در حال حاضر دام و طیور را با ارز آزاد میخرند.
احمد امیرآبادی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی هم در موافقت با کلیات لایحه بودجه اظهارداشت: بنده به عنوان موافق کلیات لایحه دولت سخن نمیگویم چرا که کلیات لایحه دولت به هیچ وجه قابل دفاع نیست چرا که یک لایحه کاملاً سیاسی به مجلس ارائه شده است و مجلس را در تنگنا قرار داد که چه لایحه را بپذیریم و چه نپذیریم به ضررمان باشد.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی حذف رانت 4200 تومانی را از جمله اقدامات مثبت کمیسیون تلفیق بودجه 1400 خواند و گفت: عموماً در جلسات کمیسیونها و کمیتهها در گفتوگو با مسئولان دولتی که صحبت میکردیم از ما خواهش و التماس داشتند که این رانت را از بین ببرید اما در رسانه ملی رفتار سیاسی میکنند و میگویند اجناس با حذف ارز 4200 تومانی گران میشود.
وی بیان کرد: در این 2 سال اخیر که ارز 4200 تومانی بود کدام شهروند دارو و یا مرغ با ارز 4200 تومانی به دستش رسید؟ کدام یک از مردم از ارز 4200 تومانی بهره بردند، این رانت در جیب عده قلیلی رفته که یا از وابستگان و هم حزبیهای دولتیها بودند و یا از سلبریتیها!
امیرآبادی در بخش پایانی صحبتهایش تصریح کرد: وارد کنندگان و توزیع کنندگان میگویند ارز 4200 تومانی با 11 یا 17 هزار تومان در بازار فرقی نخواهد داشت لذا کالایی با این ارز در بازار توزیع نمیشود.
آصفری: شاهد قاچاق ارز در کشور هستیم
محمد حسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی نیز در موافقت با کلیات اظهارداشت: پس از بررسیها و اصلاحاتی که کمیسیون تلفیق بودجه در جریان بررسی لایحه بودجه 1400 داشت شفافسازی در بودجه صورت گرفت.
وی با اشاره به حذف ارز 4200 تومانی در بودجه 1400 کشور تصریح کرد: اتفاقاً در تبصرههای مختلف 106 هزار میلیارد تومان ارز جایگزین در این بخش گذاشته شده است که چنانچه کالایی گران شد جایگزین آن شود. متأسفانه در حوزههای مختلف از جمله خوراک دام و طیور وارد میکردند اما اجازه ترخیص را به او نمیدادند.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ما ارز 4200 تومانی اختصاص میدادیم اما مردم باید مرغ 30 هزار تومانی میگرفتند لذا این اصلاً درست نبود.
وی افزود: امروز شاهد قاچاق ارز در کشور هستیم بنابراین باید انضباط مالی در بودجه وجود داشته باشد.
دلخوش: بودجه را رد کنیم دولت فقط آن را بزک میکند
سید کاظم دلخوش نماینده مردم صومعهسرا در مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی دیگر از موافقان یادآور شد: کلیات لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق تایید شده است و با رد کلیات بودجه، دولت آن را بزک کرده و به مجلس میفرستد.
وی افزود: ارز 4200 تومانی فساد میآورد، این در حالیست که 2.5 میلیارد دلار آن به دارو تخصیص یافته و 5.5 میلیارد دلار آن به فقرا، محرومین و کالاهای ضروری مردم؛ بایستی با کلیات بودجه موافقت کنیم و در جزئیات آن را تغییر دهیم.
دلخوش گفت: رئیس مجلس در ابتدای بررسی بودجه اعلام کرد که تغییرات را شورای نگهبان پذیرفته است این در حالی است که تغییرات لایحه بودجه در حد 13 درصد است.
* رشیدی: لایحه دولت شفاف نبود
محمد رشیدی نماینده مردم کرمانشاه در ادامه در موافقت با لایحه بودجه 1400، اظهار داشت: لایحه بودجه دولت شفاف نبوده و مخفیکاریهای زیادی داشته است این در حالیست که کمیسیون تلفیق اصلاحات جدی در اینباره انجام داده است.
وی افزود: کمیسیون تلفیق 5 درصد معافیت مالیاتی واحدهای تولیدی را افزایش داده و تا 100 میلیون تومان معافیت مالیاتی به آنان در نظر گرفته است.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وام ازدواج با مصوبه کمیسیون تلفیق به 70 میلیون تومان افزایش پیدا کرده و حقوق سربازان هم به یک میلیون و 800 هزار تومان رسیده است.
رشیدی ادامه داد: رأی موافق به لایحه بودجه 1400 رأی موافق به دولت نیست بلکه رأی موافقت با اصلاح کمیسیون تلفیق است.
میرتاجالدینی: کمیسیون تلفیق اعتبار اشتغالزایی دستگاههای اجرایی را 3 برابر کرد
حجتالاسلام سید محمدرضا میرتاجالدینی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی هم در موافقت با لایحه بودجه 1400، اظهار داشت: بودجه سند مالی کشور است؛ مگر کشور را میتوان بدون بودجه و قانون بودجه اداره کرد؟
وی افزود: بودجه سه دوازدهم هم برای زمانهایی است که ما فرصت بررسی و تصویب بودجه را نداشته باشیم، بودجه یک دوازدهم و سه دوازدهم برای شرایط بحرانی است؛ نباید پیام منفی به جامعه بدهیم.
نماینده تبریز در مجلس با تشریح اصلاحات بودجه در کمیسیون تلفیق برای نمونه گفت: حدود 10 هزار میلیارد تومان برای اشتغالزایی در دستگاههای اجرایی در لایحه بودجه 1400 از سوی دولت در نظر گرفته شده که کمیسیون تلفیق آن را حدود 3 برابر کرده و به 27 هزار میلیارد تومان رساند.
میرتاجالدینی گفت: حمایت از تولید در لایحه بودجه 1400 ، 7 هزار میلیارد تومان بوده است که کمیسیون تلفیق آن را به 32 هزار میلیارد تومان رسانده است.
وی تصریح کرد: توجه به معیشت و اقشار محروم و حمایت از همسانسازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری با مصوبه کمیسیون تلفیق بیشتر شده است.
* دولت بودجه را با مذاکرات گره زد
محمد خدابخشی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم در موافقت با کلیات لایحه بودجه اظهار داشت: ترکیب منابع بودجه عمومی کشور و در نظر گرفتن وابستگی بودجه به فروش نفت خام و میعانات گازی و سهم دولت در بودجه عمومی از مواردی است که باید در بررسی لایحه بودجه مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: عدم بهبود سهم اعتبارات عمرانی، هدر رفت منابع ارزی، عدم رشد درآمد مالیاتی و گره زدن بودجه به مذاکرات با ۱+۵ از ایرادات لایحه است.
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: اما چند دلیل برای رای به کلیات وجود دارد بهبود ترکیب منابع پیشنهادی در کمیسیون تلفیق و اصلاح سهم دولت از فروش نفت خام و میعانات گازی و بهبود مالیاتها از موارد مثبت است.
وی تاکید کرد: کمیسیون تلفیق اصلاحات خوبی در ساختار بودجه انجام داده و تراز عملیاتی بودجه نسبت به قبل افزایش یافته است.
آزادیخواه: با خروجی کمیسیون تلفیق موافقیم
حجتالاسلام احد آزادی خواه نماینده مردم ملایر هم در موافقت کلیات لایحه بودجه سال 1400، اظهار داشت: حدود 100 نفر با استفاده از ارز 4200 تومانی برای واردات نهاده های دامی توانستند قیمت مرغ را تا 35 هزار تومان بالا برند، حال مردم من از شمال سوال می پرسم نتیجه ارز 4200 تومانی به جیب شما رفت یا وارد کننده؟ این در حالی است که در گزارش تلفیق سال های گذشته دیوان محاسبات انحراف از بودجه را به سمع و نظر شما رسانده است.
وی افزود: اگر چه من و بسیاری از همکاران مخالف لایحه بودجه هستیم اما موافقت امروز ما در راستای موافقت با خروجی کمیسیون تلفیق بودجه است.
آزادی خواه ادامه داد: 5.5 میلیارد دلار در این قانون در اختیار مجلس است که بهتر است به جای آنکه وارد کننده از آن سوءاستفاده کند آن را در اختیار سرپرست خانواده قرار دهیم.
وی بیان کرد: چطور می توان این لایحه را به دولت بازگرداند تا آن ها آن را اصلاح کنند اگر دولت بخواهد این لایحه را اصلاح کند به یقین اتفاق جدیدی نخواهد افتاد اما اگر مجلس با کلیات موافقت کند اصلاحات را انجام خواهیم داد، همچنین مجلس می تواند در طول یک سال آینده به بودجه اصلاحیه بزند.
نوبخت: چرا مجلس اصلاح ساختار بودجه را در لایحه 1400 عملیاتی نکرد؟
محمد باقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه بعد از بیان نظرات موافق و مخالف درباره بودجه 1400 اظهارداشت: 12 آذر که لایحه بودجه 1400 تقدیم مجلس شد اظهاراتی از سوی نمایندگان مجلس درباره اشکالات بودجه بیان شد؛ این سئوال وجود دارد که آیا این اشکالات برطرف شده است؟
وی افزود: به محض تقدیم لایحه بودجه به مجلس که در دوره دولت یازدهم و دوازدهم که در همه این سالها قانون رعایت شده است و من هماکنون طبق اصل 126 قانون اساسی که امور برنامه و بودجه از اختیارات رئیس جمهور است و میتواند به فردی تفویض شود و هماکنون به من تفویض شده در حال صحبت با نمایندگان براساس این اصل قانون اساسی هستم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: اولین انتقادی که درباره بودجه مطرح میشد مربوط به منابع و مصارف در لایحه بودجه 1400 است که با تعابیر مختلف از آن انتقاد شد.
نوبخت اظهار داشت: امروز ملت ایران مشابه نمایندگان منتظر هستند که مجلس بعد از 2 ماه که لایحه را در اختیار داشته و اختیار برای تغییرات داشته و از آن استفاده کرده در راستای رفع آن اشکالات قدم برداشته و یا در تائید آن؟
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: منابع عمومی دولت در سال آتی 841 هزار میلیارد تومان بوده و رشد 47 درصدی را نشان میدهد اما امروز این رقم به 1120 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
نوبخت گفت: سئوال ملت ایران این است که اگر انتقادی به این رقم و رشد زیاد این منابع وجود داشته چرا نمایندگان آن را اصلاح نکردند و این رقم را افزایش دادند؛ مگر نگفتید که باید اصلاح ساختار بودجه عملیاتی شود؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ساختار بودجه را مدون و کامل به رئیس مجلس و نمایندگان دادیم و انتظار داشتیم که اصلاح ساختار بودجه توسط مجلس انجام شود.
نادران: مجلس بخشهای پنهان بودجه 1400 را افشا کرد/ دولت فرافکنی نکند
الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1400 بعد از اظهارات محمدباقر نوبخت با اشاره به اظهارنظر وی مبنی بر کاهش اعتبارات بخش عمرانی و زیرساختی اظهار داشت: چه کسی میگوید اعتبارات عمرانی و زیرساختی کاهش پیدا کرده است؟ آقای نوبخت شما به راهآهن قزوین - رشت و یا آزادراه قزوین - رشت سری بزنید و پولهایی که آنجا خرج شده با ببینید، ولی باید پروژههای عمرانی و زیرساختی به مناطق محروم هم برسد.
وی افزود: رد و یا پذیرش گزارش کمیسیون تلفیق بسته به نظر نمایندگان است.
رئیس کمیسیون تلفیق تصریح کرد: نمایندگان ایراداتی مانند حذف ارز 4200 تومانی و افزایش منابع و عدم اصلاح ساختار بودجه و اینکه دولت آن را اجرا نخواهد کرد مطرح کردند، در حالی که در هرکدام از این محورها کمیسیون تلفیق به نحوی شرایط را تدین کرده که برگشت به نظر مخالفین امکانپذیر باشد و اگر ارز 4200 تومانی را حذف کردیم، مابه ازای آن طبق تبصره 14 درنظر گرفتیم که در سه ماه یا شش ماه در تبصره 14 است و عیناً در آن وجود دارد که هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.
نادران گفت: ما تصمیم گرفتیم که ارز 4200 تومانی حذف شود و منابع آزادسازی آن را به مردم بدهیم ولی اگر تصمیم گرفتیم که حذف نشود هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.
وی گفت: بخش عمده مشکل به افشای منابع زیرمیزی و زیرفرشی دولت بازمیگردد؛ پنهانکاری سخت نیست بلکه افشاگری هزینه دارد.
وی گفت: دولت با صادرات 2.3 میلیون بشکه نفت در روز ارز 17 هزار و 500 تومانی دیده که 8 میلیارد آن 4 هزار و 200 تومانی و بقیه آن 17 هزار و 500 تومان است که محاسبات آن هم وجود دارد و به آن اذعان کرده است.
نادران تأکید کرد: اگر دولت عرضه داشته باشد، ما این نرخ را 5 هزار تومان زیر رقمی که درنظر گرفتهایم میآوریم و نباید دولت فقط شعار دهد.
وی گفت: 50 میلیارد دلار در سالهای اخیر به نام کالاهای اساسی به جیب واردکنندگان رفت و مردم روغن را با صددرصد افزایش قیمت نسبت به ابتدای سال میخرند و مرغ و تخممرغ را با ارز 24 هزار تومانی خرید میکنند.
نادران گفت: دولت باید پاسخگو باشد و فرافکنی نکند.
وی ادامه داد: طبق نامه دولت به مقام معظم رهبری، دولت اذعان کرده که لایحه بودجه 1400، 93 هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد.
وی تصریح کرد: امنیت کشور را به منابع صندوق توسعه ملی وابسته کردهاند، این در حالی است که دولت بودجه ریاست جمهوری را 58 درصد افزایش داده است؛ چرا با بقیه این کار را نکردند؟
* غیبت روحانی و تذکرات نمایندگان/ قالیباف: دعوت کردیم روحانی نیامد
غیبت رئیس جمهور در نشست علنی امروز مجلس و در جریان رسیدگی به کلیات بودجه 1400 موجب شد تا نمایندگان به این رویه اعتراض کنند که رئیس مجلس توضیح داد: از 10 روز قبل نامه کتبی نوشتم و از رئیسجمهور به طور رسمی دعوت کرد؛ رئیس جمهور این دعوت را اجابت نکردند لذا ما وظیفه خود را انجام دادهایم.
در این زمینه محمدرضا صباغیان نماینده مردم بافق در تذکری با استناد به بند ج ماده 108 آیین نامه داخلی مجلس اظهار داشت: بر اساس این ماده آیین نامه داخلی مجلس، رئیس جمهور باید از کلیات بودجه دفاع کند و سپس سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه به ایراد گزارش کمیسیون بپردازد.
حجتالاسلام سیدناصر موسوی لارگانی عضو هیات رئیسه مجلس هم در تذکری با اشاره به عدم حضور روحانی در مجلس برای دفاع از لایحه بودجه 1400 گفت: این کار بی احترامی به ملت ایران و مجلس بوده و رئیس جمهور در قرنطینه، اصلاحات بودجه را رد می کند.
علیرضا سلیمی، دیگر عضو هیأت رئیسه مجلس هم در تذکری با بیان اینکه طبق قانون رئیسجمهور موظف به حضور در مجلس بوده و تمکین نکرده، گفت: رئیسجمهور باید در مجلس درباره مابهالتفاوت نرخ ارز، پولپاشی در ارز 4200 تومانی و عدم پرداخت یارانه به بخشی از مردم توضیح دهد.
* چطور نوبخت نمایندهها را مخالف کرد
حجتالاسلام جواد نیکبین نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به جو حاکم در مجلس در جریان بررسی بودجه 1400 اظهارداشت: مجلس بنا داشت تا کلیات بودجه را تائید کند اما صحبتهای امروز رئیس سازمان برنامه و بودجه بنزینی بر آتش شد و همین امر باعث شد تا نمایندگان مصمم بر رد کلیات لایحه بودجه شوند.
وی ادامه داد: اتفاقاً دولت دنبال رد کلیات لایحه بودجه است چرا که کمیسیون تلفیق بودجه بسیاری از موارد آن را تغییر داده و دولت با اصلاحات و تغییرات انجام شده مخالف است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: دولت میخواهد لایحه اصلاح شده رأی نیاورد تا بتواند کار خود را انجام و مقاصد خود را دنبال کند، در واقع دولت میخواهد با همان سه دوازدهمی کردن بودجه جلو برود.
در نهایت هم مجلس نمایندگان مجلس شورای اسلامی بعد از استماع اظهارات مخالفان و موافقان و همچنین اظهارات محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه با 99 رای موافق، 148 رای مخالف و 12 رای ممتنع از مجموع 261 نماینده حاضر، با کلیات بودجه 1400 مخالفت کردند.
قالیباف: دولت تعامل مناسبی برای بودجه با مجلس نداشت
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پس از رد کلیات لایحه بودجه سال 1400 کل کشور طی سخنانی اظهار داشت: مردم عزیز ما میدانند نمایندگان مجلس و همه اقتصاددانان و نخبگان در این کار تلاش کردند تا لایحه بودجهای که دولت ارائه کرده بررسی شود.
وی افزود: لایحهای که دولت ارائه کرد دارای درآمدهای غیرواقعی، کسری بودجه و وابستگی به نفت بود که همه این موارد در کمیسیون تلفیق بررسی و اصلاح شد و امروز نیز گزارش آن به صحن مجلس به نمایندگان ارائه شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: توجه به معیشت مردم و مناطق مردم، حذف رانت، توجه به تولید و اشتغال و سیاست تکنرخی و موارد ارزی برای جلوگیری از رانت کارهای اساسی بود که کمیسیون تلفیق انجام داد اما دولت تعامل مناسبی برای بودجهای که اصلاح ساختار آن نیز مطرح بود، نداشت و امروز هم شما نمایندگان در دفاع دولت از بودجه شاهد این موضوع بودید.
قالیباف افزود: قطعا دولت باید اصلاح ساختار بودجه را انجام داده است و لایحه را به مجلس مجدد ارسال کند، همچنین از تجربه امور صورت گرفته در کمیسیون تلفیق نیز استفاده شود.
انتهای پیام/