حمیدرضا صالحی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران از عدم دستیابی به هدف گذاری صورت گرفته در برنامه ششم توسعه درباره افزایش سطح تامین برق توسط نیروگاه های تجدیدپذیر انتقاد کرد و مهم ترین مانع در برابر این هدف را بی توجهی به اصلاح قیمت خرید تضمینی برق تولید شده، میداند.
هفته گذشته بود که رضا اردکانیان، وزیر نیرو در پیام ویدئویی به پنجمین نمایشگاه و کنفرانس بینالمللی و دومین جایزه ملی انرژیهای تجدیدپذیر ایران اعلام کرد که ۲۶۰ مگاوات ظرفیت تجدیدپذیر در حال ساخت در کشور وجود دارد که پیشبینی میشود اکثر آنها تا پایان فعالیت دولت دوازدهم به بهرهبرداری برسد.
او همچنین حمایت از بخش خصوصی برای توسعه کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر را مورد تاکید قرار داد و اعلام کرد: ۱۰۰ درصد نیروگاههای تجدیدپذیر ایران از سوی مشارکت مردمی و سرمایهگذاری بخش خصوصی در حال انجام است، عقد قرارداد خرید تضمینی برق تجدیدپذیر با شرایط مناسب، حمایت از تولیدکنندگان با هدف «انتقال و بومیسازی فنآوریهای انرژیهای تجدیدپذیر»، حمایت از مراکز تحقیقاتی برای توسعه فنآوریهای رقابتپذیر و فراهمکردن زمینه دسترسی به برق پایدار در مناطق دورافتاده و روستاها با نظارت شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو از جمله اقداماتی است که صورت می گیرد. اظهارات وزیر نیرو در این باره نویدبخش است هرچند با واکنش هایی رو به روست.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق ایران، حمایت های دولتی از بخش خصوصی برای مشارکت در راه اندازی نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر را نامناسب می خواند و منتقد بی توجهی نسبت به لزوم اصلاح قیمت خرید تضمینی برق تولید شده توسط نیروگاه هاست.
حمیدرضا صالحی در این گفت وگو به هدف گذاری صورت گرفته در برنامه ششم توسعه درباره نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر اشاره و تصریح کرد: با توجه به برنامه ریزی ها تا پایان برنامه ششم 5 درصد ظرفیت برق نصب شده کشور باید از محل تجدیدپذیرها تامین می شد، به این ترتیب که تا انتهای برنامه ششم ظرفیت تولید برق باید به 100 هزار مگاوات می رسید که 5 درصد آن معادل 5 هزارمگاوات است. یعنی در هر سال از برنامه باید 1000 مگاوات برق به کمک تجدیدپذیرها تامین می شد.
بر اساس اظهارات او، الان که سال آخر برنامه ششم هستیم به 85 هزار مگاوات برق نصب شده دست پیدا کردیم که 5 درصد آن برابر با 3 هزار و 400 مگاوات می شود در صورتی که میزان برق نصب شده در این حوزه 850 مگاوت است.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به برنامه، نیازمند حمایت ویژه هستیم و باید موانع در برابر اجرای برنامه حذف شوند. درحال حاضر یکی از چالش ها برای سرمایه گذاری، موضوع تعدیل نرخ ارز است که در سرمایه گذاری اهمیت بالایی دارد؛ مسئله دیگر قیمت اصلاح شده خرید تضمینی برق است. برای مثال یک سامانه کوچک 5 کیلوواتی در یک خانه که آبان سال گذشته 50 میلیون تومان هزینه داشت بهای آن در سال جاری به 100 میلیون تومان رسیده اما قیمت خرید برق آن دو برابر ن شده و هنوز همان 900 تومان محاسبه می شود.
وی اصلاح قیمت خرید تضمینی برق را یکی از لازمه های توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر دانست و تاکید کرد: در حال حاضر منابع لازم برای این بخش تنها از محل قبوض مشترک خانگی پرداخت می شود به این ترتیب که 10 درصد بهای پرداخت شده به این حوزه اختصاص پیدا می کند. برای توسعه سرمایه گذاری در حوزه تجدیدپذیرها باید به فکر منابع محکم تری باشیم.
به اعتقاد این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، مشوق دیگر برای سرمایه گذاری در این حوزه ارائه مجوز صادرات برق تولید شده است. او افزود: صادرات می تواند ریسک های احتمالی را پوشش دهد و سرمایه گذاری را توجیه پذیرتر کند. به کمک صادرات نرخ بازگشت سرمایه برای فعال اقتصادی مناسب تر خواهد بود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران از امکان سرمایه گذاری 70 میلیارد دلاری در حوزه تجدیدپذیرها خبر داد و گفت: امروز تعداد قابل توجهی از سرمایه گذاران خارجی علاقه مند به حضور در این بازار هستند و نباید اجازه دهیم این فرصت ها از بین برود.