بیست و نهمین جلسه هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران بیستم شهریور سال جاری با میزبانی هیات مدیره از سیدمحمد موسوی معاون صنایع، ماشینآلات و تجهیزات و مصطفی برهانی مدیرکل دفتر صنایع تجهیزات برقی و الکترونیک وزارت صمت برگزار شد.
در این جلسه مهدی مسائلی، دبیر سندیکا گزارشی درخصوص چالشهای واحدهای تولیدی صنعت برق ایران ارائه کرد. دیپلماسی صادراتی، چالشهای مربوط به ثبت سفارش، تخصیص ارز و گمرکات، چالشهای مرتبط با فرآیندهای تولید و تامین مواد اولیه، چالشهای مالی و سرمایهگذاری به عنوان اهم چالشهای این صنعت مطرح شدند. همچنین عدم هماهنگی سامانههای مرتبط، عدم تناسب تعرفههای گمرکی، تعدد بخشنامههای ابلاغی، تطویل فرآیندها، فقدان وندور لیست صادراتی، رفع تعهدات ارزی، تهاتر، به روز نبودن آمار و اطلاعات، آزمایشگاههای مرجع، سامانههای ستاد و توانیران به عنوان بخش دیگری از مشکلاتی است که فعالان صنعت برق با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
در ارائه دبیر ایجاد اتاق گفتگوی سندیکا و وزارت صمت جهت پیگیری مدون چالشها، حضور نماینده سندیکا به عنوان عضو دائم هیات نظارت بر قانون حداکثر حمایت از تولید داخل، حضور نمایندگان تشکلهای تخصصی بخش خصوصی در کمیته ماده 19 سازمان توسعه تجارت و کمیسیون ماده یک و تشکیل کارگروه مشترک صمت – نیرو –سندیکا به عنوان پیشنهادات سندیکا برای پیگیری مشکلات شرکتهای عضو سندیکا مطرح شد.
در بخش بعدی جلسه برخی از اعضا به طور مصداقی مشکلات خود در خصوص ثبت سفارش و گمرک را مطرح کردند. تاکید شد که برخی تصمیمات دولتی در حوزه صادرات و واردات معضلاتی برای فعالان بخش خصوصی صنعت برق ایجاد کرده است، کاهش تعرفه گمرکی برای واردات تجهیزاتی که مشابه داخلی دارد نمونهای از این تصمیمات است. در خصوص مشکلات با بانک مرکزی و سودی که بابت تسهیلات از تولیدکنندگان دریافت میشود، مواردی مطرح و تاکید شد که سیاستهای بانکی در راستای حمایت از تولید تدوین نشده است.
در این جلسه ضمن اشاره به مشکلات تعرفهای که شرکتهای بازرگانی با آنها درگیر هستند، درخواست شد در راستای شفافسازی تعرفهها یک کرسی در کمیسیون ماده یک به سندیکای صنعت برق ایران تخصیص داده شود تا نماینده سندیکا با حضور در کمیسیون مذکور برای حل مشکلات تولیدکنندگان و تامین منافع آنها، تشریک مساعی لازم را داشته باشد.
تاکید شد در حوزه تولید میزان عرضه و تقاضا متناسب نیست و این عدم تناسب مشکلاتی در روند تامین ایجاد کرده است. پیشنهاد شد سامانه بهینیاب وزارت صمت ظرفیت تولید ماهیانه را دقیق اعلام کند و کمیتهای بین تشکلهای تخصصی و نمایندگان وزارت صمت برای سنجش ظرفیت تولید و میزان نیاز تشکیل شود، با توجه به اینکه یکی از مشکلات تولیدکنندگان ضعف دسترسی به آمار و اطلاعات دقیق است، پیشنهاد شد کمیته مذکور آییننامه ویژه صادرات تهیه کند.
در بخش بعدی جلسه تصریح شد که وزارت صمت برای حمایت از تولید ملی و کالاهای ساخت داخل موضوع عمق ساخت را در دستور کار قرار دهد. همچنین تاکید شد که سندیکا ظرفیت و تجارب بسیاری در حوزه صادرات دارد و تاکید شد یک نماینده از سندیکا در کمیسیون ماده 19 حضور داشته باشد. صنعت برق برای توسعه نیاز به نقشه راه دارد و وزارت صمت باید در همه صنایع به خصوص صنعت برق نیازهای یک سال را بررسی و در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد. این نقشه راه میزان و بازه زمانی که محصولات باید تولید شوند را مشخص میکند، عدم وجود برنامه و نقشه راه باعث شده امروز صنعت برق 80 هزار میلیارد تومان طلب داشته باشد، در واقع تمام منابع نقدینگی شرکتها با تورم از بین رفته و باعث تضعیف تولیدکنندگان شده است.
در ادامه آقای موسوی ضمن اشاره به اینکه ساختار وزارت صمت تغییر کرده است، اظهار داشت این معاونت با تقسیم کار ملی برای جلسه با تمامی تشکلها و صنفها برنامه تنظیم کرده است و با حضور در جلسات آنها در جریان مشکلاتشان قرار میگیرد. همچنین اعلام شد که بازدید از صنایع بزرگ و دانشبنیان در برنامه هفتگی وزارت صمت قرار گرفته است، با توجه به این موضوع پیشنهاد شد وزارت صمت بازدید از شرکتهای عضو سندیکا را نیز در دستور کار قرار دهد. همچنین تاکید شد که سندیکا برای حل مشکلات، راهکارهای پیشنهادی خود را به وزارت صمت اعلام کند لذا مقرر شد تمامی مکاتبات قبلی و همچنین مشکلات مربوط به حوزه صادرات توسط دبیرخانه سندیکا جمعآوری و برای رسیدگی به وزارت صمت ارجاع شود. بنا شد ارتباط سندیکا و وزارت صمت با ایجاد اتاق گفتگو بین این دو رکن و با محوریت دکتر برهانی منسجمتر و سیستماتیکتر از قبل ادامه پیدا کند.
با رای اعضا مقرر شد جلسه مشترکی بین کمیسیون سازندگان و بازرگانی سندیکا برای بررسی تعرفههای گمرکی برگزار شود.