توانمندی‌های متعدد سازندگان صنعت برق

سازندگان تجهیزات صنعت برق در طول بیش از چهار دهه گذشته مسیری پرافت و خیز را پشت سر گذاشته و به‌رغم مشکلات و چالش‌های گسترده اقتصاد کشور، دستاوردهای قابل اتکای بسیاری را رقم زده‌اند.
توانمندی‌های متعدد سازندگان صنعت برق
تاریخ : ۱۴۰۰/۰۸/۳۰

لاله زمانی؛ رئیس هیات‌مدیره شرکت تابان نیروی شیراز

سازندگان تجهیزات صنعت برق در طول بیش از چهار دهه گذشته مسیری پرافت و خیز را پشت سر گذاشته و به‌رغم مشکلات و چالش‌های گسترده اقتصاد کشور، دستاوردهای قابل اتکای بسیاری را رقم زده‌اند. روند خودکفایی این صنعت در ساخت تجهیزات و تامین خدمات فنی و مهندسی، تجربه‌ای ارزنده از میدان‌داری بخش خصوصی در توسعه زیرساختی یک صنعت است.

هرچند بدون تردید نمی‌توان از مشارکت و بسترسازی‌های دولت برای قوام یافتن ساخت داخل تجهیزات در ابتدای راه چشم پوشید.  امروز اما سازندگان صنعت برق کشور، حال و روز خوبی ندارند. ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های ساخت داخل تجهیزات کلیدی صنعت استراتژیک برق همچنان به قوت خود پابرجاست، اما مشکلات و چالش‌های فضای کسب و کار این صنعت چنان گسترش یافته که حتی گاهی ادامه فعالیت این شرکت‌ها هم سخت و دشوار است. 

کمبود شدید نقدینگی، رکود پروژه‌های صنعت برق به دلیل عدم توانایی شرکت‌های کارفرمایی در تامین منابع مالی لازم، انباشت مطالبات سازندگان و پیمانکاران و در نهایت تضعیف تدریجی آنها، این مجموعه‌ها را برای ادامه حیاتشان با مخاطرات جدی مواجه کرده است. البته به این فهرست مشکلات پرتعداد موجود برای تامین مواد اولیه، نوسانات جاری در اقتصاد کشور به ویژه نرخ ارز و نیز تحریم‌های ظالمانه را نیز باید افزود. 

در حقیقت یک سازنده تجهیزات صنعت برق در همان ابتدای کار برای تامین مواد اولیه و قطعات مورد نیاز برای آغاز پروسه تولید با مانع مواجه می‌شود، در ادامه انباشت مطالبات از دولت و کاهش گردش نقدینگی در شرکت، به مشکلاتش دامن می‌زند و در نهایت عرضه کالا در بازار صنعت برق با رکودی که بیش از ۱۰ سال استمرار یافته، عملا سازندگان را با چالش بزرگ‌تری مواجه می‌کند.

البته بدون تردید اتکای جدی به بازارهای صادراتی به ویژه در کشورهای منطقه از مسیر ایجاد کنسرسیوم‌ها و هلدینگ‌هایی که قادر به تجمیع و هم‌افزایی ظرفیت‌های سازندگان و پیمانکاران باشند، می‌تواند زمینه را برای ایجاد بازارهای جدید برای تجهیزات باکیفیت ایرانی فراهم کند. سازندگان صنعت برق باید علاوه بر پیگیری حقوق مشروع خود در داخل کشور، به ویژه از طریق تشکل‌هایی مانند سندیکای صنعت برق ایران و نیز تلاش برای حفظ ظرفیت تولید به ویژه با تامین به موقع و به اندازه منابع مالی، نگاهی بلندمدت و توسعه‌محور به بازارهای صادراتی داشته باشند. 

ما در منطقه فرصت‌های بکر و قابل اتکایی برای صادرات تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی در اختیار داریم. فقط کافی است پیش از آنکه دیر شود و در کارزار مبادلات بین‌المللی، این بازارهای مساعد را به رقبای سنتی و منطقه‌ای خود واگذار کنیم، زمینه را برای توسعه صادرات تجهیزات و خدمات ایرانی به کشورهایی مانند عراق، روسیه، افغانستان و سایر کشورهای همسایه فراهم کنیم. البته در این مسیر هم مشارکت، همفکری و مفاهمه دولت و بخش خصوصی راهگشا و کارساز خواهد بود. فقط باید بپذیریم که ما سازندگان و پیمانکاران صنعت برق ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی داریم که اگرچه این روزها تا اندازه‌ای تضعیف شده‌اند، اما همچنان می‌توانند صنعت برق کشور را به صنعتی موثر و پرتوان در حوزه صادرات تبدیل کنند.

منبع: دنیای اقتصاد 


امتیاز دهید :


ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر

فصلنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.