نایب رئیس سندیکای صنعت برق ایران مطرح کرد:

مدیریت مصرف و تامین مالی با ابزار گواهی صرفه جویی انرژی

نایب رئیس سندیکای صنعت برق معتقد است: صرف نظر از چرایی بالا بودن شاخص شدت انرژی، بازنگری در سیاست‌های کلان مرتبط با انرژی ضروری بوده و در این راستا، استفاده مطلوب و گسترده از یک ابزار مالی به نام «گواهی صرفه ­جویی انرژی» تا حدودی می‌تواند در کاهش شیب تند مصرف انرژی در کشور موثر عمل کند.
مدیریت مصرف و تامین مالی با ابزار گواهی صرفه جویی انرژی
تاریخ : ۱۴۰۱/۰۳/۲۱

نایب رئیس سندیکای صنعت برق معتقد است صرف نظر از چرایی بالا بودن شاخص شدت انرژی، بازنگری در سیاست­های کلان مرتبط با انرژی ضروری بوده و در این راستا، استفاده مطلوب و گسترده از یک ابزار مالی به نام «گواهی صرفه ­جویی انرژی» تا حدودی می تواند در کاهش شیب تند مصرف انرژی در کشور موثر عمل کند؛ زیرا اشخاصی که با مدیریت مصرف، عملکرد بهتری دارند می‌توانند در ازای میزان انرژی صرفه‌جویی شده، پاداش دریافت کنند و در مقابل اشخاصی که مصرف بالاتری دارند به نوعی جریمه و مجبور می‌شوند به اندازه انحراف از میزان استاندارد مصرف، انرژی مورد نیاز را از بازار خریداری کنند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)؛ کارشناسان معتقدند یکی از روش‌های بهینه‌سازی مصرف برق می‌تواند استفاده از راهکارهای تشویقی باشد. اوراق گواهی صرفه‌جویی انرژی در دنیا به عنوان مشوق افزایش بهره‌وری، افزایش بازدهی و کاهش مصرف سوخت به کار گرفته می‌شود و همان‌طور که از اسم آن مشخص است منجر به بهینه‌سازی مصرف انرژی و کاهش شدت انرژی می‌شود.

در همین خصوص اواخر سال گذشته مدیر عامل بورس انرژی از ادامه پیگیری‌ها در خصوص راه‌اندازی «گواهی صرفه جویی انرژی» خبر داده بود. علی نقوی گفته بود با کمک ابزار جدید «گواهی صرفه جویی انرژی» به بهینه سازی مصرف انرژی کمک می‌شود. این موضوع با توجه به نزدیکی فصل گرما و اوج شدت مصرف برق مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صنایع برق و آب صبا در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) با اشاره به فرصت‌های استفاده از اوراق گواهی صرفه‌جویی انرژی بیان کرد: متاسفانه شاخص شدت انرژی در کشور ما در مقایسه با کشورهای مشابه بسیار بالاست و این موضوع زنگ خطری را به صدا درآورده است مبنی بر آنکه کشور ایران با وجود دارا بودن مخازن بزرگ گازی در دنیا، کمترین میزان صادرات گاز را داشته و در مواقعی از سال بخش عمده‌ای از گاز تولیدی را نه در بخش صنعت بلکه در بخش گرمایش خانگی مورد استفاده قرار می ‌دهد و در ماه‌های گرم سال نیز ناچار به واردات برق از برخی کشورهای همسایه است.

تامین مالی با اوراق گواهی صرفه جویی

جولا ادامه داد: صرف نظر از چرایی بالا بودن شاخص شدت انرژی، بازنگری در سیاست‌های کلان مرتبط با انرژی ضروری بوده و در این راستا، استفاده مطلوب و گسترده از یک ابزار مالی به نام گواهی صرفه‌جویی انرژی تا حدودی می‌تواند در کاهش شیب تند مصرف انرژی در کشور موثر عمل کند، زیرا اشخاصی که با مدیریت مصرف، عملکرد بهتری دارند می‌توانند در ازای میزان انرژی صرفه‌جویی شده، پاداش دریافت کنند و در مقابل اشخاصی که مصرف بالاتری دارند به نوعی جریمه و مجبور می‌شوند به اندازه انحراف از میزان استاندارد مصرف، انرژی مورد نیاز را از بازار خریداری کنند.

او بیان کرد: همچنین این اوراق می‌تواند به عنوان یک ابزار تأمین مالی مورد استفاده قرار بگیرد، بدین معنی که اگر شخصی بخواهد تکنولوژی جدیدی را برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی پیاده‌سازی کند، می‌تواند برای تأمین مالی آن طرح، اوراق گواهی را تا سقفی از مبلغ صرفه‌جویی شده در بازار منتشر کند و منابع حاصل از آن را در طرح سرمایه‌گذاری کند.

چطور برق را بهینه مصرف کنیم؟

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا در خصوص راهکارهای مصرف بهینه برق تصریح کرد: با وجود بسترهای قانونی به ویژه ظرفیت‌های موجود در ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، شاهد اثرات عینی مقوله بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور نیستیم. مصرف بهینه برق و کلا انرژی در کشور در وهله نخست مستلزم بازنگری در نظام تعرفه‌ای است که سال‌ها توسط وزارتخانه‌های نفت و نیرو به عنوان متولیان بخش انرژی در کشور دنبال شده است.

او اضافه کرد: البته زمانی که از مکانیزم قیمت گذاری انرژی صحبت می شود؛ برخی آن را مترادف افزایش قیمت انرژی تلقی می کنند حال آنکه اصلاح اقتصاد انرژی فرایندی است که یک بخش از آن واقعی سازی بهای انرژی است و بدون تردید حلقه های دیگر این فرآیند نیز همزمان باید مورد بازبینی واقع شوند که شاید یکی از مهمترین آن حلقه‌ها، نتایج حاصل از مجموعه اقدامات مدیریتی است که در صنعت برق بیشتر در قالب بالا بودن میزان تلفات در شبکه خود را نمایان می‌کند.

جولا گفت: ناگفته نماند که در دنیا اصلاح الگوی مصرف مبتنی بر نظام تشویق و تنبیه بر اساس قیمت‌های واقعی است که اخیراً در کشور ما نیز بخشی از آن مورد توجه واقع شده است که امید است فارغ از جهت گیری‌های سیاسی، در عمل هم به درستی اجراء شود.

سابقه استفاده از اوراق گواهی صرفه جویی انرژی

نایب رئیس سندیکای صنعت برق ایران به سابقه استفاده از اوراق گواهی صرفه جویی انرژی اشاره کرد و گفت: در سیاست های زیست محیطی، اوراق گواهی صرفه جویی انرژی که با نام گواهی‌های سفید (White Certificates) نیز شناخته می‌شوند از جمله اسنادی هستند که مبتنی بر حق مصرف انرژی بوده و بر کاهش مقدار معینی از میزان مصرف انواع انرژی توسط مشترکان تاکید دارند. در واقع گواهی صرفه‌جویی انرژی، اوراق بهاداری است که نشان‌دهنده حق مالکیت بر مقدار مشخصی از میزان انرژی صرفه‌جویی شده از یک حامل انرژی در یک دوره زمانی مشخص است.

جعفر جولا، افزود: در بیشتر بازارهای مالی توسعه یافته دنیا، این اوراق قابل معامله بوده و دارای بازار ثانویه هستند و به اشخاص حقیقی یا حقوقی تعلق می‌گیرد که پروژه‌هایی را برای کاهش مصرف انرژی اجراء می‌کنند تا براساس میزان انرژی صرفه‌جویی شده، معاملات خود را پس از طی فرایندهای مربوطه در بورس انجام دهند.

او ادامه داد: در اروپا، چندین کشور طرح گواهی سفید را اجرا کرده‌اند و برخی دیگر به طور جدی در حال بررسی آن هستند. انگلستان در سال ۲۰۰۲، ایتالیا در سال ۲۰۰۵، فرانسه و دانمارک در سال ۲۰۰۶ میلادی صدور اوراق گواهی صرفه جویی انرژی را به طور گسترده آغاز کرده‌اند.


امتیاز دهید :


ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر

فصلنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.