بیست و دومین جلسه هیات مدیره دوره هشتم سندیکای صنعت برق ایران دوازدهم تیر سال جاری با حضور اعضای هیات مدیره، بازرس و روسای شعبههای خراسان، اصفهان و فارس سندیکا به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
در این جلسه سندیکا میزبان مدیرکل دفتر تجارت خارجی برق و مدیرکل دفتر فنی و نظارت شبکه انتقال برق شرکت توانیر بود و مسائل مربوط به حوزه بینالملل و شرکتهایی که در صادرات تجهیزات و خدمات فنی مهندسی برق فعال هستند، بررسی شد.
در این جلسه تاکید شد که شرکتهای عضو سندیکا در زمینه صادرات تجهیزات و خدمات فنی مهندسی ظرفیت خوبی دارند لذا در تجارت خارجی حوزه صنعت برق نباید صرفا به خرید و فروش برق بسنده کنیم بلکه در کنار صادرات انرژی، بخش خصوصی باید در توسعه خدمات فنی مهندسی نقش آفرین باشد. پیشنهاد شد وزارت نیرو در سفر هیاتهای خارجی به ایران از سندیکا به عنوان نماینده شرکتهای بخش خصوصی صنعت برق دعوت به عمل آورد.
همچنین اشاره شد که بخش خصوصی باید مجوز صادرات انرژی برق را هم داشته باشد. بخش خصوصی حاضر است تمام امور مربوط به حوزه تولید، انتقال و مذاکره برای خرید و فروش برق را انجام دهد اما مجوز این موضوع در دست مجلس شورای اسلامی است و باید از این طریق اقدام شود.
در ادامه جلسه مطرح شد که با توجه به تجارب گذشته و مشکلات پیش آمده در خصوص تجهیزات صادر شده، سندیکا کار بر روی نشان صادراتی را با هدف بررسی و ارزیابی شرکتهایی که کار صادرات انجام میدهند، آغاز کرده است و از وزارت نیرو، توانیر و وزارت صمت انتظار دارد برای نهادینه شدن این موضوع سندیکا را یاری کنند.
بر این مسئله تاکید شد که سندیکا با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری در حال تشکیل کارگزاری با هدف ارزیابی تولیدکنندگان برق، الکترونیک و مخابرات است تا بتواند شرکتهای فعال دانشبنیان حوزه صنعت برق را به سندیکا جذب کند و شرکتهای عضو حاضر را نیز به سمت دانشبنیان شدن حرکت دهد.
در بخش بعدی جلسه عنوان شد که سندیکا در زمینه تولید بار اول و خدمت بار اول 10 پروژه در حوزههای ذخیرهسازهای انرژی در کنار نیروگاههای تجدیدپذیر؛ پروژههای بهینهسازی و دو پروژه خدماتی دانشبنیان شامل آزمایشگاه قدرت و آزمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر دارد که اقدامات مربوط به این دو آزمایشگاه از سوی شرکت اپیل و پژوهشگاه نیرو در حال انجام است. امور مربوط به آزمایشگاه قدرت تا حد زیادی انجام شده اما همگرا شدن اینها در گرو اجرای بند ط تبصره 15 است.
در ادامه مدیرکل دفتر تجارت خارجی برق توانیر تاکید کرد که در صادرات فقط صادرات انرژی مد نظر نبوده بلکه تلاش شده برای بخش خصوصی صنعت برق هم پروژههایی در کشورهای مبدا از جمله عراق تعریف شود که واگذاری پروژههای مربوط به کاهش تلفات عراق به بخش خصوصی یک نمونه از این موارد است. پیشنهاد شد که شرکتهای عضو سندیکا در حوزه صادرات فعالتر از قبل عمل کنند و مصرتر باشند، با توجه به تجارب گذشته، در این مسئله ارائه مدل مالی در توسعه همکاریها اهمیت بسزایی دارد، لذا مقرر شد کارگروه مشترکی بین سندیکا و معاونت انتقال و تجارت خارجی توانیر با هدف بررسی و ارزیابی نیازمندیهای شرکتهای همسایه و توانمندی صادراتی شرکتهای ایرانی فعال تشکیل و ماهانه جلسه برگزار کند.
در ادامه با توجه به اینکه یکی از برنامههای وزیر نیرو احداث نیروگاههایی با هدف صرف صادرات است، تاکید شد که بخش خصوصی نیز میتواند در احداث این نیروگاهها و خطوط که با هدف تامین برق کشورهای همسایه برای بلندمدت صورت میگیرد، مشارکت داشته باشد.
مدیرکل فنی و نظارت شبکه انتقال شرکت توانیر نیز در خصوص ظرفیتهای موجود برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تولید بار اول تاکید کرد که شرایط بسیار خوبی برای حمایت از تولید بار اول فراهم شده است و صنعت برق باید از این ظرفیت حداکثر استفاده را ببرد. با توجه به شعار سال و حمایت از دانشبنیان هر تولید بار اول بدون مانع مورد حمایت است و بودجههای لازم برای آن تخصیص داده شده است. هر تولید بار اول بعد از تایید توانیر، بدون هیچ مناقصهای در قرارداد اولیه خرید میشود.
با توجه به موضوع حمایت از تولید بار اول تاکید شد که سندیکا در قرارگاه دانشبنیان وزارت نیرو 10 طرح ارائه کرده است، مقرر شد این طرحها در جلسه مشترک با توانیر مورد بررسی قرار گیرد. همچنین با توجه به دعوت از شرکتهای توزیع و برقهای منطقهای در جلسات توانیر، پیشنهاد شد نمایندگان سندیکا نیز در این جلسات دعوت شوند.
در بخش بعدی جلسه دبیر و نایب رئیس انجمن علمی شبکه هوشمند انرژی ایران خلاصهای از تاسیس و فعالیتهای این انجمن ارائه کرد. با توجه به زمینه اشتراک این انجمن با فعالیت برخی از کمیسیونها و کمیتههای سندیکا اعم از کمیسیون دانشبنیان و نوآوری، کمیتههای اتوماسیون و مخابرات، سازندگان کنتور و لوازم اندازهگیری و ... و تاکید بر اهمیت گسترش ارتباط بین دانشگاه و صنعت، بنا شد همکاریها و تعامل سندیکا و انجمن مذکور به صورت هدفمند و چارچوبدار تعریف شود لذا مقرر شد تفاهمنامهای بین سندیکا و انجمن علمی شبکه هوشمند انرژی ایران امضا شود.
با موافقت اعضا مقرر شد سندیکا پیشنهادات خود را در خصوص ساختار و ترکیب نهاد مستقل تنظیمگر بخش برق تهیه و به کمیسیون انرژی اتاق ایران ارجاع دهد.