گردهمایی پایان سال سندیکا برگزار شد؛

پیگیری حقوق بخش خصوصی صنعت برق با گفتمان سندیکا

گردهمایی پایان سال اعضای سندیکای صنعت برق ایران روز یکشنبه 21 اسفند ماه با حضور اعضای سندیکا، مدیران صنعت برق و اصحاب رسانه در محل اتاق ایران برگزار شد.
پیگیری حقوق بخش خصوصی صنعت برق با گفتمان سندیکا
تاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۲۲

به گزارش روابط عمومی سندیکای صنعت برق ایران، گردهمایی پایان سال اعضای سندیکای صنعت برق ایران روز یکشنبه 21 اسفند ماه با حضور اعضای سندیکا، مدیران صنعت برق و اصحاب رسانه در محل اتاق ایران برگزار شد. 

مهدی مسائلی در گردهمایی پایان سال اعضای سندیکا که در محل اتاق ایران برگزار شد، گفت: قدمت اتاق بازرگانی بیش از صنعت برق و قدمت صنعت برق هم بیش از قانون اساسی در کشور است؛ صنعتی که حال خوشی ندارد و بخشی از فعالان آن در رسته‌های مختلف به دلیل شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و بدقولی‌هایی که از سمت جامعه کارفرمایی شکل می‌گیرد، با مشکلات اساسی مواجه هستند.

دبیر سندیکای صنعت برق ایران با اشاره به اینکه صنعت برق به وسیله بخش خصوصی وارد ایران شده است، بیان کرد: به تدریج برق ماهیت خصوصی خود را از دست داد و ماهیت دولتی پیدا کرد؛ به گونه‌ای که اکنون بخش خصوصی به صورت پیمانکار دولت کار می‌کند. در حال حاضر مشتری عمده اعضای سندیکای صنعت برق ایران دولت است و از این منظر ما برای محصولات خود یک مشتری انحصاری داریم. 

وی افزود: قرارداد‌هایی که شرکت‌های دولتی و نیمه‌دولتی با بخش خصوصی منعقد می‌کنند، دارای متن یکطرفه هستند و علاوه بر این، مطالباتی که در ادامه ایجاد می‌شود به همراه تلاطمات اقتصادی کشور باعث چالش‌های بسیاری برای فعالان صنعت برق شده است؛ به طوری که بیش از ۱۰ سال است مشکلات میان دولت و بخش خصوصی صنعت برق مرتب افزایش یافته و طی این مدت هیچ راهکاری برای مشکلات پیش‌بینی نشده است.

مسائلی در ادامه گفت: نهاد‌های مدنی از جمله سندیکا نقش رگولاتور بخش خصوصی را ایفا می‌کنند و می‌توانند نقطه کانونی ارتباط بخش خصوصی با دولت باشند، اما به ویژه در دولت سیزدهم روابط وزارت نیرو با سندیکا ضعیف و ضعیف‌تر شده است. 

دبیر سندیکای صنعت برق با بیان اینکه پیغام ما و گفتمان سندیکا چیزی جز ایجاد شفافیت و ضابطه‌محوری نیست، گفت: باید تلاش کنیم قوانین و مقررات شفاف را بر صنعت خود حاکم کنیم؛ چراکه فقط با قوانین و مقررات شفاف است که امکان تصمیم‌گیری فراهم می‌شود. 

وی تاکید کرد: گفتمان سندیکای صنعت برق ایران به عنوان رگولاتور بخش خصوصی صنعت برق، حذف بهانه‌هایی برای انجام ندادن و اسقاط تکلیف دستگاه‌های اجرایی با ذکر دلیلی با عنوان «ورود نهاد‌های نظارتی» است. 

مسائلی با بیان اینکه پیگیری تحقق ابلاغ قرارداد تیپ خرید کالا در بخش انتقال (شرکت‌های برق منطقه‌ای) یکی از نتایج گفتمان سندیکاست، بیان کرد: پیگیری ابلاغ بخشنامه جبرانی نرخ ارز نوبت‌های دوم و سوم (از طرف سازمان برنامه)، پیگیری تنقیح و تلخیص بخشنامه‌های سری ۱۴ سازمان تامین اجتماعی و دو اصلاحیه طی سه سال، پیگیری ابلاغ ضریب ارزبری تجهیزات صنعت برق برای اولین بار در دوران عمر صنعت برق، فهارس‌بهای صنعت برق که بیش از ۱۰ سال پیش در سندیکا کلید خورد و پیگیری ابلاغ ۲۰ هزار میلیارد تومان از محل اصلاح تبصره ۵ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۱ از مجلس شورای اسلامی (کمیسیون برنامه و بودجه و نمایندگان مجلس از سایر کمیسیون‌ها) جهت تسویه مطالبات بخش خصوصی از جمله نمونه‌های گفتمان سندیکا طی این سال‌ها بوده است. 

دبیر سندیکای صنعت برق ایران ادامه داد: همچنین تهیه و ابلاغ قرارداد تیپ خرید کالا در بخش توزیع (۳۹ شرکت توزیع نیروی برق)، ابلاغ بخشنامه جبرانی نرخ ارز نوبت‌های دوم و سوم به شرکت‌های توزیع، ارسال بیش از ۳۰ فقره نامه در حوزه مطالبات اعضا به معاونت مالی و پشتیبانی شرکت توانیر و ارسال نامه‌های متعدد به مدیرعامل شرکت توانیر در رابطه با قرارداد‌ها و مطالبات (که بدون پاسخ مانده‌اند) از جمله نمونه‌های گفتمان سندیکا هستند که متاسفانه محقق نشده‌اند.

وی در پایان تاکید کرد: متاسفانه ما فضای گفتگوی دوطرفه نداریم و افرادی که در جلسات مشترک دولت و سندیکا حضور می‌یابند فاقد اختیارات لازم برای تصمیم‌گیری نهایی هستند.

همکاری سندیکا و سازمان مدیریت صنعتی در قالب تفاهم‌نامه 2 جانبه با ساتکاب

ابوالفضل کیانی، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی در گردهمایی پایان سال اعضای سندیکای صنعت برق ایران که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، درباره تفاهمات این سازمان با سندیکا گفت: اخیرا تفاهمنامه سه‌جانبه‌ای میان ساتکاب، سازمان مدیریت صنعتی و سندیکای صنعت برق ایران منعقد شده که در قالب آن قرار است اقداماتی در حوزه این صنعت انجام شود. 

وی افزود: به طور کلی سازمان مدیریت صنعتی اعلام آمادگی کرده که با تمام توان در خدمت سندیکای صنعت برق باشد. به همین دلیل گمان می‌کنم بهتر باشد در ادامه خدمات سازمان مدیریت صنعتی را برای افرادی که با آن آشنایی ندارند تا حدودی تشریح کنم. 

کیانی در ادامه گفت: سازمان مدیریت صنعتی در سال ۱۳۴۱ با هدف کمک به توسعه ظرفیت و پرورش کادر مدیریت در کشور، کمک به تحول و بهسازی سازمان‌ها و کمک به دستیابی به اهداف توسعه کشور تاسیس شد. 

وی با بیان اینکه یکی از فعالیت‌های سازمان مدیریت صنعتی در حوزه دانش و نشر است، اظهار کرد: علاوه بر این سازمان در حوزه آموزش هم فعالیت می‌کند که دوره‌های آموزشی عالی، دوره‌های تخصصی و کاربردی، دوره‌های اختصاصی بنگاه‌های کسب و کار و سازمان‌ها، سامانه‌های یادگیری الکترونیکی و انتقال تجارب حرفه‌ای در خانه مدیران از جمله خدماتی است که سازمان مدیریت صنعتی در حوزه آموزش ارائه می‌دهد. همچنین سازمان مدیریت صنعتی در حوزه نشر هم خدماتی ارائه می‌کند. 

وی با اشاره به خدمات سازمان مدیریت صنعتی در حوزه‌های تخصصی مشاوره، تحقیق و منتورینگ و کوچینگ گفت: در کنار این موارد فعالیت‌های رنکینگ و ریتینگ هم داریم؛ از جمله ریتینگ ۵۰۰ شرکت برتر ایران، جایزه ملی تعالی سازمانی، شرکت‌های پیمانکاری EPC، تولیدکنندگان آسانسور و ... در زمینه مشارکت‌های بین‌المللی هم فعالیت‌های خوبی انجام داده‌ایم. با کشور‌هایی مثل آلمان، هلند و ... ما دوره‌هایی را در آموزش تحت عنوان IMBA و IDBA طراحی کرده‌ایم در حوزه دارو، صنعت شوینده و صنعت برق. قرار شده جزئیات را به کمک تیمی از طرف سندیکا و تیمی از طرف سازمان نیازسنجی صورت بگیرد و محتوا تعیین شود. 

وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به فعالیت‌های رتبه‌بندی تفاهم کرده‌ایم جایزه ملی کیفیت کالای صادراتی صنعت برق را به صورت سه جانبه با همکاری سندیکا، ساتکاب و شرکت اپیل انجام دهیم. برنامه‌ریزی‌های آن انجام شده و جلسات خوبی در این زمینه تشکیل شده است. در سال آینده رتبه‌بندی و جایزه ملی کیفیت کالای صادراتی صنعت برق را خواهیم داشت. علاوه بر این، کلیه ظرفیت‌های یادشده در حوزه آموزش، مانتورینگ، کوچینگ و ... حتی در محل کار، با سندیکا می‌توانیم در آینده نزدیک همکاری داشته باشیم. امیدوارم با پتانسیل‌های موجود در سازمان و سندیکا همکاری خیلی خوبی داشته باشیم و اهداف توانمندسازی و رتبه‌بندی را به نحو احسن محقق سازیم.

تحولات صنعت برق در سال 1402

در ادامه این نشست علیرضا اسدی؛ معاون پژوهش و برنامه‌ریزی سندیکا گزارشی از تحولات صنعت برق در سال 1402 مخاطرات و فرصت‌ها ارائه کرد. در بخش نخست تحلیل فضای مالی صنعت برق در لایحه بودجه سال آینده ارائه کرد. تاکید شد که در لایحه بودجه سال 1402 نرخ دلار 23 هزار تومان تعیین شده و پیش بینی فروش نفت 1.4 میلیون بشکه در روز با احتساب متوسط 70 دلار برای هر بشکه نفت است. همچنین پیش بینی درآمد نفتی دولت در لایحه بودجه سال 1402 حدود 603 هزار میلیارد تومان خواهد بود.

وی ادامه داد: بودجه وزارت نیرو از 22 همت در سال 1401  به 29 همت در سال 1402 افزایش یافته است. با این حال، بودجه عمومی برق وزارت نیرو از 5,627 میلیارد ریال در سال 1401 به 5,034 میلیارد ریال در سال 1402 کاهش یافته اما بوجه عمومی بخش آب افزایش داشته است.

اسدی درخصوص منابع طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای بخش برق در بودجه گفت: منابع مذکور در بودجه عمومی از 30,281 میلیارد تومان در سال 1401 به 50,885 میلیارد تومان در لایحه بودجه سال 1402 افزایش یافته است که بیانگر رشد 68 درصدی آن است.

در بخش بعدی تحولات مالی - ساختاری صنعت برق در سال 1402 مطرح و تصریح شد که منابع سرمایه‌ای توانیر از 5.4  هزار میلیارد تومان در سال 1399 به 43 هزار میلیارد تومان در لایحه 1402 رسیده و نزدیک به 8 برابر شده است. درآمدهای جاری توانیر در لایحه 1402، بالغ بر 25 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. مصارف طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای بخش برق در بخش تولید، در لایحه بودجه 1402  به میزان 39 درصد نسبت به سال 1400 کاهش یافته است در حالیکه بخش انتقال و توزیع رشد 120 درصدی خواهد داشت. 

به گفته معاون پژوهش و برنامه‌ریزی سندیکا، طبق بند ط تبصره 15 لایحه بودجه 1402 دولت مجاز است ساختار شرکت‌های برق را با تصویب اساسنامه این شرکت‌ها به پیشنهاد وزیر نیرو و توسط هیئت وزیران اصلاح کند. (شایان ذکر است که این بند در قانون بودجه 1401 نیز بود، ولی انجام نشد). 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید. 

مونولوگ محوری در حکمرانی صنعت برق

در بخش دیگری از نشست، پنل پرسش و پاسخ با عنوان «بررسی چالش‌ها و راهکارهای صنعت برق در سال 1402» با حضور پیام باقری رئیس هیات مدیره سندیکا، روح الله ایزدخواه عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی، مصطفی رجبی‌مشهدی مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران، یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق مشترک ایران و عراق، ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکت‌های ساختمانی ایران، احمد نظری رئیس دفتر حمایت از سرمایه گذاری و تولید ملی سازمان بازرسی کل کشور، عبدالصاحب ارجمند مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع وزات نیرو، شکیبایی معاون امور نظام فنی اجرایی سازمان برنامه و بودجه سیدمحسن میرصدری عضو هیات مدیره سندیکا و مهدی مسائلی دبیر سندیکا برگزار شد. 

پیام باقری رئیس هیات مدیره سندیکا در بخش ابتدایی این پنل با اشاره به اینکه مونولوگ و گفتمان یکطرفه مسائل صنعت برق را حل نمی‌کند، گفت: در جریان انتخابات روز گذشته تعداد قابل توجهی از دوستان و همکاران ما در صنعت برق موفق شدند آرای لازم را کسب کنند و امیدواریم که این موفقیت منشاء خیر برای صنعت برق و فعالیت‌های تشکلی باشند.

او با اشاره به عدم حضور مدیرعامل توانیر در این نشست عنوان کرد: انتظار داشتیم ایشان در این جمع حضور یابند، چرا که نگاه ما در سندیکا بر پایه تعامل، همفکری و یک صدایی در جهت رفع مشکلات و مسائل صنعت و اتخاذ راهکار‌ها و فهم مشترک است. در واقع اداره صنعت بدون کمک فعالان بخش خصوصی که امروز در این جمع حضور دارند، ممکن نیست. امروز صاحبان کسب و کار‌های صنعت برق علیرغم مشکلات متعدد همچنان در مقابل مشکلات ایستادگی می‌کنند، چرا که قلب آن‌ها برای این کشور می‌تپد. 

باقری تلاش و مقاومت فعالان بخش خصوصی صنعت برق در مقابل مشکلات فعلی فضای کسب و کار را شایسته تقدیر دانست و تصریح کرد: انتظار می‌رود مدیران ارشد دولتی با حضور در این جلسات و شنیدن مشکلات بخش خصوصی به آن‌ها احترام بگذارند. ضمن اینکه ما در بستر چنین نشست‌هایی به دنبال توسعه همفکری و تعامل بین بازیگران کلیدی صنعت برق هستیم و تلاش می‌کنیم یک گفتمان چندسویه را در این صنعت شکل دهیم. چرا که حل مشکلات و بحران‌های فعلی برق نیازمند نوعی دیالوگ و گفتمان دوطرفه است. 

رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق جلسه این سندیکا با وزیر نیرو در شهریور ماه ۱۴۰۰ را یادآور شد و خاطرنشان کرد: وزیر نیرو در آن نشست بر لزوم حل مشکلات موجود در داخل خانواده صنعت برق تاکید جدی داشتند. به هر حال نباید این مساله را از نظر دور داشت که همه مشکلات فعلی این صنعت راه‌حل‌های مشخصی دارند که در بستر تعامل و همفکری قابل تدوین و پیاده‌سازی خواهند بود. بدون تردید اگر این گفتمان دو طرفه شکل نگیرد، بخش خصوصی هم ناگزیر به استفاده از سایر ابزار‌های قانونی خواهد شد. 

وی در ادامه افزود: بنده به عنوان رئیس هیات مدیره از سوی اعضا مسئولیت دارم و رای اعتماد دریافت کرده‌ام تا مشکلات آن‌ها را مرتفع کنم. تجربه نشان داده در هر موقعیتی که بخش خصوصی و سندیکا در کنار وزارت نیرو و توانیر ایستاده، نتایج مثبتی به دست آمده است. تحقق منابع ۲۰ هزار میلیارد تومانی مربوط به تبصره 5 قانون بودجه 1401 محصول مشارکت وزارت نیرو و سندیکا بوده است. اگرچه کمک‌های سندیکا در رای آوردن لایحه اصلاحیه بسیار موثر بود، اما پس از آن ما در سندیکا از تصمیمات وزارت نیرو و توانیر برای این ۲۰ همت بی اطلاع ماندیم و با وجود پیگیری‌های صورت گرفته، پاسخ مشخصی در این خصوص نگرفتیم. 

باقری با تاکید بر لزوم پرداخت مطالبات اعضای سندیکا از محل ۲۰ هزار میلیارد تومان تخصیص داده شده، عنوان کرد: به نظر می‌رسد تلقی بعضی از عزیزان این است که کل مطالبات بخش خصوصی سود است و شرکت‌ها به دنبال کسب سود خود هستند. در واقع اصلا اینطور نیست؛ شرکت‌ها ناگزیرند عمده این مطالبات را برای تامین هزینه‌های خود صرف کنند. چرا که آن‌ها قاعدتا با شرکت‌ها یا نهاد‌های دیگری مانند مالیات، بیمه طرف قرارداد هستند و یا هزینه‌های قابل توجه نیروی انسانی و تامین مواد اولیه دارند. به همین دلیل تاخیر در پرداخت‌هایشان نتیجه‌ای جز تضعیف بخش خصوصی در پی نخواهد داشت.
 
او با بیان اینکه آمار‌هاری خلق بدهی همچنان صعودی است، تصریح کرد: ما مجدانه پیگیر مطالبات اعضای سندیکا هستیم. در شرایطی که شرکت‌های فعال صنعت برق با انحصار در خرید مواجه هستند که شرایط یکسویه‌ای را به آن‌ها تحمیل می‌کند، در واقع مشکلات صنعت برق به شکل مستمر در حال افزایش هستند و این مساله بیش از هر چیز ناشی از روحیات مونولوگ محوری دستگاه‌های کارفرمایی در این صنعت است. 

رئیس هیات مدیره سندیکا ضمن اشاره به اینکه بر اساس ماده ۲۳ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار، دستگاه‌های دولتی مکلفند قرارداد‌های خود را با ذینفعان از جمله بخش خصوصی تطبیق دهند، گفت: ما سالهاست پیگیر حل مساله قرارداد‌های صنعت برق هستیم، اما متاسفانه شاهدیم که هر روز تعداد قرارداد‌های متوقف این صنعت بیشتر می‌شود. اگر صنعت برق را یک خانواده بزرگ می‌دانیم باید مسائل آن را حل کنیم. متاسفانه از ظرفیت بخش خصوصی غفلت شده، در حالی که بدون اتکا به این ظرفیت شرایط دسترسی به دستاورد‌های کنونی صنعت برق غیرممکن بود. مقام معظم رهبری در جلسه اخیر با فعالان اقتصادی فرمودند کم توجهی به ظرفیت‌های بخش خصوصی در چند دهه گذشته و دادن کار‌ها به بخش دولتی تبعاتی برای کشور ایجاد کرده که هنوز با آن‌ها دست به گریبان هستیم. همین امر به درستی نشان می‌دهد که توجه به ظرفیت‌های بخش خصوصی تا چه حد برای توسعه کشور ضروری و کلیدی است.

صنعت برق زیر سایه سنگین فضای عمومی اقتصاد کلان کشور

در بخش دیگری از پنل مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به اینکه مدیرعامل توانیر دغدغه تامین برق در روز‌های پایانی سال را دارند، خاطرنشان کرد: در سال جاری اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته و امیدواریم که در سال آینده از ظرفیت‌های ایجاد شده به شکل مناسب‌تری استفاده شود. ما تابستانی سخت را پشت سر گذاشته‌ایم و یکی از دستاورد‌های آن پوشش رشد ۱۵ درصدی مصارف صنعتی در دوره اوج بار است. 

سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه رشد مصرف در روز‌های پایانی سال تقریبا به ۷ درصد رسیده، افزود: در زمستان علیرغم اینکه با ناترازی مالی و ناترازی تولید و مصرف مواجه بودیم، توانستیم با مدیریت، این ناترازی‌ها را جبران کنیم. در ناترازی سوخت پیش بینی می‌کنیم که در یک افق سه تا چهار ساله برای افزایش سهم سوخت نیروگاه‌ها در زمستان اتفاق جدیدی رخ ندهد و همین مساله کار را برای ما دشوار خواهد کرد؛ بنابراین ناگزیریم دوره مدیریت مصرف زمستانی را طولانی‌‌تر کنیم.

وی در ادامه تصریح کرد: البته محدودیت‌های صنعت در زمستان نسبت به تابستان کمتر است، اما شرایط در حوزه سوخت و گاز تقریبا حاد شده است. با مشارکت بخش خصوصی و هماهنگی و همکاری خوب دولت و مجلس، اصلاح تبصره ۵ عملیاتی شد و امروز با اتکا به منابع حاصل از آن می‌توان بخشی از مطالبات فعالان صنعت برق را تسویه کرد. 

مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق با بیان اینکه اقدامات مرتبط با تسویه مطالبات صورت گرفته و مکاتبات لازم از سوی وزیر نیرو با وزیر اقتصاد انجام شده، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که امروز به عنوان یک اولویت جدی باید در کشور دنبال شود، بهینه‌سازی مصرف است. این مهم در دو ماده در قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق پیش‌بینی شده است. از این رو پیشنهاد می‌کنم که علاوه بر کارگروه وزارت نیرو در حوزه بهینه‌سازی مصرف، کارگروهی مشترک با سندیکا و بخش خصوصی هم برای پیگیری این موضوع ایجاد و فعال شود. می‌توان امیدوار بود که با تسویه و تهاتری که در انتهای سال در حال انجام است، مشکلات فعالان صنعت برق تا حدودی مرتفع شود.

رجبی مشهدی همچنین در بخش دیگری از پنل و در پاسخ به سوالات و انتقادات حاضران از وضعیت اقتصاد صنعت برق و ناتوانی شرکت‌ها در تامین هزینه‌های جاری حتی حقوق نیروی انسانی، گفت: این مشکلات را می‌پذیرم و درک می‌کنم و با وجود شرایط دشوار کنونی نمی‌توانم پاسخ درستی به این انتقادات دهم. اما باید اذعان کنم که بسیاری از موضوعات خارج از اختیارات وزارت نیرو و صنعت برق است. 

این مقام مسئول ضمن تاکید بر اینکه همه بازیگران کلیدی صنعت برق در یک کشتی هستندکه اقتصاد کلان کشور بر آن حاکم است، توضیح داد: اوراقی که برای تسویه مطالبات بخش خصوصی در نظر گرفته شده، دو نوع است. بخشی از اوراق یک سال و نیم و دیگری ۳۶ ماهه است. توزیع این اوراق روال اداری دارد که به صورت مستمر در حال پیگیری است. ما تلاش می‌کنیم این اوراق را زودتر دریافت کرده و آن‌ها را به بخش خصوصی تخصیص دهیم. واقعیت این است که رقم بدهی وزارت نیرو تا پایان سال به حدود ۱۱۲ همت رسیده و همچنان برای افزایش بهای برق با موانع جدی مواجهیم. به همین دلیل استمرار این مشکلات چندان دور از ذهن نیست. به هر حال ما تلاش خواهیم کرد بخشی از بدهی‌ها را در کوتاه‌ترین زمان ممکن با اتکا به همین ظرفیت ۲۰ همتی ایجاد شده تسویه کنیم. 

ضرورت همفکری و تعامل مجلس با تشکل‌های بخش خصوصی

روح اله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی هم یکی دیگر از میهمانان پنل تخصصی پرسش و پاسخ با عنوان «بررسی چالش‌ها و راهکارهای صنعت برق در سال 1402» بود. او با تاکید بر اینکه صنعت برق یکی از صنایع توانمند کشور است، گفت: صنعت برق ظرفیت‌های قابل اتکایی دارد که می‌تواند زمینه‌ساز توسعه باشد. بیشترین میزان صادرات خدمات فنی و مهندسی، بیشترین میزان جذب نخبگان و همچنین حرکت بر روی لبه‌های دانش و فناوری تنها بخشی از توانمندی‌های صنعت برق کشور است. 

وی با بیان اینکه چارچوب و ساختار این صنعت هم مانند بسیاری از صنایع دیگر دچار مشکل است، خاطرنشان کرد: در طول این سال‌ها کمتر به توسعه فناوری، خلق ارزش و رقابت‌پذیری، نقش تشکل‌ها، بحث ارتباط دانشگاه و صنعت و ... که شاکله سیاستگذاری صنعتی هستند، پرداخته شده و چه بسا مشکلات امروز ریشه در همین مسائل دارند. من سندیکا را پارلمان صنعت برق می‌دانم. به عقیده بنده سندیکا یک تشکل راهبردی است و پیگیری‌های موشکافانه‌ای در حوزه این صنعت انجام می‌دهد.

عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مجلس بر نحوه تخصیص این ۲۰ همت نظارت خواهد کرد، تصریح کرد: ما در مجلس جهت ریل‌گذاری برای آینده و انسجام‌بخشی به سیاست‌های صنعت برق از بخش خصوصی و سندیکا کمک می‌خواهیم. به ویژه آنکه در حال حاضر در حال تدوین برنامه هفتم توسعه بوده و نیازمند یک راهکار اساسی برای ریشه‌یابی و حل مشکلات صنعت برق هستیم.

ایزدخواه با بیان اینکه ضروری است عاملیت اداره اقتصاد به بخش خصوصی داده شود، عنوان کرد: بخش خصوصی می‌تواند مانند همه کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه در قالب ساختار‌های تجمعی مثل کنسرسیوم‌ها، روابط بین‌بنگاهی و ... عاملیت را در دست بگیرد. در نهایت دولت تنها پشتیبان این بخش خواهد بود، نه پیشران آن. مجلس شورای اسلامی بدون مشاوره تشکل‌های تخصصی نمی‌تواند کار بزرگی انجام دهد. قطعا ما برای درک آنچه که در این صنعت می‌گذرد نیاز به یک تعامل نزدیک و موثر با سندیکا و سایر تشکل‌های فعال صنعت داریم. 

او از سندیکا و فعالان بخش خصوصی برای ایجاد یک تعامل فعال دعوت کرد و افزود: تشکل‌ها خردِ اداره صنعت هستند، اما متاسفانه در نگاه سنتی دولت‌ها، تشکل در حد یک بنگاه دیده می‌شود که قطعا دیدگاه نادرستی است. ما باید تنظیم بازار یا گشایش صادراتی را که امروز از نان شب برای کشور واجب‌تر است به عهده تشکل‌ها بگذاریم. کافی است نگاه خود را نسبت به تشکل‌ها و بخش خصوصی اصلاح کنیم، در این صورت قطعا این بخش به پیشران توسعه و دولت به بخش پشتیبان تبدیل می‌شود.

لزوم بهره‌گیری از فرصت‌های توسعه تجدیدپذیر‌ها

 احمد نظری رئیس دفتر حمایت از سرمایه گذاری و تولید ملی سازمان بازرسی کل کشور به عنوان یکی دیگر از میهمانان این پنل با اشاره به اینکه سیاست قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری است، گفت: برای توسعه یک اقتصاد تحریم شده، چاره‌ای جز حمایت از تولیدکنندگان داخلی نداریم تا به تدریج نیاز به خارج از کشور را کاهش دهیم. سنگ بنای هر صنعتی هم صنعت برق است، بنابراین برای توسعه صنعتی نیازمند توسعه زیرساخت‌های صنعت برق هستیم. 

او از مازوت سوزی برای تولید برق، علیرغم دسترسی به ظرفیت‌های گسترده تولید برق تجدیدپذیر انتقاد کرد و افزود: اگر بتوانیم تولید برق تجدیدپذیر را توسعه دهیم، قطعا منافع بسیاری را برای کشور ایجاد می‌کنیم. در این میان صنایع هم علیرغم قیمت بالاتر برق تجدیدپذیر و با وجود هزینه گزاف خاموشی‌ها، حاضرند هزینه برق تجدیدپذیر را بپردازند؛ بنابراین ضروری است بستر‌های قانونی لازم برای توسعه این بخش فراهم شود. 

نظری در پایان تاکید کرد: نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی می‌بایست بودجه خاصی را برای صنعت برق در نظر بگیرند. البته این حمایت‌ها باید بیشتر مدیریتی باشد؛ چراکه درخواست فعالان صنعت برق بودجه‌ای نیست؛ به نظر می‌رسد این صنعت بیش از هر چیز نیازمند تامین سرمایه و بازگشت سود در یک دوره زمانی منطقی است.

در پایان این نشست در مراسمی با عنوان نکوداشت پیشکسوتان صنعت برق ایران از آقایان مهندسین فرج‌اله معماری، ولی‌اله بیات، سیدحسین شجاعی، علی اکبر سهیلی، غلامحسین محمودیان، محمدمهدی فنایی و علی اصغر میرشکرائی تقدیر به عمل آمد.

گزارش تصویری نشست را اینجا مشاهده کنید.  


امتیاز دهید :


ارسال نظر
captcha
ارسال نظر
captcha
ارسال نظر

فصلنامه ستبران

آرشیو

طراحی سایت از پارسیان مهر

© تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به سندیکای صنعت برق ایران است.