جلسه نمایندگان هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران با علیرضا ورناصری عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، هفدهم اردیبهشت 1402 با هدف پیگیری چالشها و مطالبات شرکتهای عضو در محل سندیکا برگزار شد.
جلسه نمایندگان هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران با علیرضا ورناصری عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، هفدهم اردیبهشت 1402 با هدف پیگیری چالشها و مطالبات شرکتهای عضو در محل سندیکا برگزار شد. در این جلسه علاوه بر اعضای هیات مدیره نمایندگانی از کمیتههای سازندگان نیز حضور داشتند.
در این جلسه تاکید شد که عمده مشکلات فعالان صنعت برق با شرکت توانیر است، سندیکا بارها در جلسات مختلف با مدیران و معاونان توانیر پیگیر حل مشکلات اعضای خود بوده و چندین نامه با محورهای مختلف برای این شرکت ارسال کرده اما همه نامهها بیپاسخ مانده است.
با توجه نزدیک شدن به روزهای گرم سال و پیک مصرف برق، تصریح شد که کمبود 10 هزار مگاواتی برق در سال گذشته با سیاستهایی مانند تعطیلی شرکتها و خاموشیهای اجباری جبران شد. متاسفانه امروز تورم لجام گسیختهای که ناشی از سیاستهای اشتباه دولت است، گریبان صنعتگران را گرفته است به طوری که صنعتگر حتی قادر به تولید 50 تن دکل بدون پیش پرداخت نیست.
در این جلسه عدم پرداخت مطالبات و تورم به عنوان اصلیترین چالشهای صنعت برق مطرح شد که فعالان صنعت برق را قیچی کرده است. تاکید شد که در حل مشکلات صنعت برق به پیشنهادات و نقطه نظرات سندیکا هیچ توجهی نشده است و همه میدانیم که امروز دیگر گفتار درمانی پاسخگوی مشکلات صنعت برق نیست.
به این مسئله اشاره شد که از لایحه 20 همت که برای پرداخت مطالبات صنعت برق در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده حتی ریالی به توزیع داده نشده، هرچند این رقم برای تسویه مطالبات صنعت برق که بیش از 90 همت است، بسیار ناچیز بوده و گرهای از کار آنها باز نخواهد کرد. سیاستگذاران و تصمیمگیران صنعت برق برنامههای حبابی و پوچ برای این صنعت اتخاذ نکنند چرا که این صنعت در ورطه نابودی است و با نابودی آن منافع کل کشور در خطر قرار میگیرد.
تاکید شد که عدم پرداخت مطالبات در سالی که به نام سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری شده بود، در واقع بیتوجهی به سیاستهای حکومتی است. کمبود بودجه در صنعت برق باعث عقب افتادن پروژهها و کمبود نیروی برق شده است. آقایان دولتی که مشکلات صنعت برق را حتی گوش نکردهاند بلکه با اکراه شنیدهاند بدانند که کشور دیگر توان سستی آنها را ندارد. بخش خصوصی اگر زمین بخورد به تدریج مملکت نیز دچار مشکل خواهد شد، باید به داد بخش خصوصی برسید.
ضمن تاکید بر اهمیت تولید در رشد اقتصادی و توسعه کشور تصریح شد که الفبای بیزینس هنوز در وزارت نیرو آموزش داده نشده و مدیران این وزارتخانه هیچ اهمیتی به تولیدکنندگان صنعت برق نمیدهند، بدنه وزارتخانهای که به تولید بیتوجه است، قطعا نیاز به بازنگری دارد. نمیتوان درک کرد در حالی که بحران در صنعت برق هر روز تشدید میشود در جلسات توانیر مدال افتخار برای کارهای انجام نشده بر گردن مدیران دولتی میآویزند!
در ادامه به این مسئله اشاره شد که سندیکای صنعت برق ایران همیشه در کنار طرح و پیگیری مشکلات صنعت برق، راهکارها و پیشنهادات خود را نیز ارائه داده است اما ساختار این صنعت در کشور به گونهای است که دولت سیزدهم بخش خصوصی را رقیب خود میداند و علیرغم تاکید قانون بر استفاده از ظرفیتها و نظرات بخش خصوصی در تصمیمگیری، این بخش در جلسات هم دعوت نمیشود.
تاکید شد که به علت اجرای سیاستهای دهه اخیر، توازن در توسعه صنعتی به هم خورده است. صنعت برق یکی از مظلومترین صنعتهاست چون قیمتگذاری دستوری در این صنعت باعث به هم خوردن منابع و مصارف شده و بار این عدم توازن بر دوش بخش خصوصی است و بیشتر تصمیمات به صورت سلیقهای اعمال میشود.
همچنین به این مسئله اشاره شد که عدم توانایی تحلیل مشکلات از طرف مسئولان، بزرگترین چالش کشور است و مسئولان پشت میزنشین قدرت تحلیل مشکلات را ندارند. آیا مسئولان به این فکر کردهاند که اگر فقط 24 ساعت برق در کشور قطع شود، چه فجایعی به بار خواهد آمد؟ ما به عنوان بخش خصوصی بعضی روزها به علت خجالت کشیدن از کارگران خود جرات رفتن به کارخانه را نداریم اما بخش خصوصی در اولویتهای دولت و مجلس جایگاهی ندارد!
تاکید شد که در ادبیات مدیران ارشد وزارت نیرو و توانیر چیزی به نام بخش خصوصی وجود ندارد، کرسی بخش خصوصی در جایگاه اجرا و قانونگذاری کجاست؟ چرا بخش خصوصی در دیدارهای خارجی دولت جایگاهی ندارد؟ وضعیت قراردادهای جاری که تبدیل به موتور خلق بدهی شدهاند باید مشخص شود، درمان وضعیت کنونی تعیین تکلیف قراردادها و انعقاد قراردادهای پایدار برای سالهای آتی است. حرف بخش خصوصی فقط پول نیست بلکه پیگیری قوانینی است که اجرا نمیشوند.
در بخش پایانی جلسه ورناصری عضو کمیسیون انرژی مجلس ضمن تشکر از اقدامات سندیکا برای پیگیری مشکلات صنعت برق گفت: مشکلات صنعت برق بارها در جلسات مختلف هم در مجلس و هم در سندیکا مطرح شده است و همه بر نقش صنعت برق در توسعه کشور واقف هستند. همه چالشهای صنعت برق که در این جلسه هم بر آنها تاکید شد، در جلسهای که عصر امروز با معاونان وزیر نیرو داریم، عنوان خواهد شد.
وی تاکید کرد که چالشهای اصلی شرکتهای عضو سندیکا در گزارشی به صورت مکتوب تهیه شود. مقرر شد نمایندگان هیات مدیره سندیکا برای پیگیری مطالبات بخش خصوصی در جلسات کمیسیون انرژی حضور داشته باشند. همچنین با توجه به در دستور کار بودن بررسی برنامه هفتم توسعه، بنا شد پیشنهادات و راهکارهای سندیکا درخصوص این برنامه به کمیسیون تلفیق ارائه شود و نمایندگان سندیکا در جلسات بررسی موارد مربوط به صنعت برق در جلسات بررسی برنامه هفتم حضور داشته باشند.