کرونا ویروس به یک بحران جهانی تبدیل شده است. اگرچه همه کشورهای دنیا در سالهای پیش هم تجربه شیوع ویروسهای کشنده را داشتند، اما واقعیت این است که هرگز هیچ بیماری و ویروسی تا امروز چنین ابعاد گستردهای در سرتاسر جهان پیدا نکرده بود.
کرونا ویروس به یک بحران جهانی تبدیل شده است. اگرچه همه کشورهای دنیا در سالهای پیش هم تجربه شیوع ویروسهای کشنده را داشتند، اما واقعیت این است که هرگز هیچ بیماری و ویروسی تا امروز چنین ابعاد گستردهای در سرتاسر جهان پیدا نکرده بود.
آنچه که در شرایط کنونی کاملا غیرقابل انکار به نظر میرسد لزوم توجه جدی و متمرکز شدن توان و ظرفیت همه بخشهای کشور بر مهار ابرچالشی به نام اپیدمی کوئید ۱۹ است. بی توجهی، پنهان کاری و جدی نگرفتن این اپیدمی بازی خطرناکی با جان و سلامتی شهروندان کشورهاست. تجربه جهان در شیوع آنفولانزای اسپانیایی و تلفات قابل توجه آن، به خوبی لزوم تمرکز دولتها بر کنترل، آگاهی بخشی و و شفاف سازی عوارض و تلفات ناشی از عدم توجه جدی به این اپیدمی را روشن میکند؛ لذا همه بخشها از حاکمیت تا فعالان مدنی موظفند تصویری شفاف، بدون مبالغه و به دور از فرافکنی و پنهان کاری به مردم نشان دهند و البته برای عبور از بحرانی که هر روز زوایای گسترده تری در استانها و شهرهای کشور پیدا میکند، راهکاریابی کنند.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که اپیدمی کوئید ۱۹ فقط بلای جان انسانها نمیشود، بلکه مال آنها را نیز هدف میگیرد. هزینههایی که اقتصاد جهان به ویژه چین در طول شیوع این بیماری برای تعطیلی کسب و کارهای کوچک، متوسط و بزرگ متحمل شده است، به خوبی نشان میدهد که کروناویروس یک تهدید جدی برای فعالان اقتصادی نیز محسوب میشود.
گمانه زنیها حاکی از آن است که ادامه روند شیوع این بیماری که تعطیلی و یا ادامه فعالیت کسب و کارها به صورت شیفتی و همچنین رکود شدید در بازار را به دنبال داشته، میتواند تا پایان سال خسارتی ۵ میلیارد دلاری به پیکره نحیف اقتصاد ایران وارد کند که البته در این میان سهم خرده فروشی، کسبه و حوزه گردشگری بیشتر خواهد بود.
فعالان و انجمنهای کسب و کار، اما فارغ از میزان زیان ناشی از شیوع این ویروس موذی، بر اساس مسئولیت اجتماعی که همواره برای خود قائل بوده اند کمپینی را با هدایت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران راه اندازی کردند. کمپین نفس با هدف هم اندیشی در اقسام کارهایی که بخش خصوصی میتواند در مقابله با همه گیری ویروس کرونا انجام دهد، راه اندازی شده است.
در این کمپین تلاش میشود علاوه بر تدوین و انتشار دستورالعملهای لازم برای بنگاههای اقتصادی در مبارزه با بیماری، تشکلهای بخش خصوصی نیز برای مقابله با بیماری و بسیج اعضای خود در این زمینه سازماندهی شوند.
کمپین نفس حاصل برآیند بخش خصوصی اقتصاد کشور برای گرداوری کمکهای مالی به منظور تأمین کمبودهای لوازم و تجهیزات لازم در مقابله با بیماری و نیز احصاء مشکلات بخش خصوصی، ناشی از این بیماری و تلاش برای حل آنها با کمک اتاقهای بازرگانی است و میتواند ظرفیتهای این بخش را به یک دست یاری گر برای عبور از اپیدمی کوئید ۱۹ تبدیل کند.
کمپین نفس همچنین تلاش و همکاری برای باز نگه داشته شدن مرزها بر تجارت خارجی کشور و کمک به استقرار تمهیدات بهداشتی و پروتکلهای قرنطینه در مبادی صادراتی، طراحی و اجرای روشهای خلاقانه برای مقابله با گسترش بیماری و طراحی و اجرای کمپینهای اطلاع رسانی و تبلیغاتی با هدف بسیج توان بخش خصوصی و نشان دادن پشتیبانی بخش خصوصی از مقابله با بیماری را دنبال میکند.
در حال حاضر این کمپین اقدامات موثری به منظور احصاء آسیبهای وارده به فعالان اقتصادی و انتقال ان به بخش دولتی را انجام داده و با اتکا به سرمایههای شخصی و همراهی اتاق بازرگانی از طریق منابع خود واردات ماسک و کیت تشخیص را توسط یک فروند هواپیما هماهنگ کرده است.
تسریع در فعالسازی دیپلماسی توأمان اقتصادی ـ بهداشتی با کشورهای پیرامونی و مقاصد صادراتی بهمنظور تدوین و اجرایی شدن پروتکلهای مشترک بهداشتی/امنیت زیستی بهمنظور استمرار صادرات و واردات و نیز تسهیل فرآیند ثبت سفارش، اعطای موقت فرصت واردات بدون انتقال ارز و اعطای فوری تسهیلات مالی ارزی و ریالی برای تأمین مواداولیه بنگاههای تولیدی و تأمین نیازهای وارداتی کشور برای پیشگیری، محافظت و مقابله با ویروس کرونا از جمله مهمترین پیشنهادات ارائه شده از سوی کمپین برای کاستن از ابعاد خسارات وارد شده به فعالان بخش خصوصی است.
در این میان ارتقای اولویت بازپرداخت بدهکاری و دیون دولت به بخش خصوصی در لایحه بودجه و نظام مدیریت مالی دولت و تمدید ۶ ماهه کلیه مزایا و معافیتهایی که موعد آنها به موجب مقررات موضوعه خاص تا پایان سال جاری بوده است و همچنین بخشودگی مالیات، حق بیمه تأمین اجتماعی و سایر عوارض (نظیر عوارض شهرداریها و دهیاریها) برای کسبوکارهای تولیدی و خدماتی خرد تا انتهای اردیبهشتماه از جمله اقداماتی است که میتواند به نجات کسب و کارها از مهلکه ویروس کرونا کمک کند.
در روزهای دشواری که پس از تمام سختیهای امسال، با یک میهمان ناخوانده جان شهروندان کشور را دچار مخاطرات جدی کرده است، فرصتی مناسب برای ایجاد همدلی، اتحاد و یکدستی ایجاد شده تا در سایه سرمایههای اجتماعی بخشهای مختلف از این اپیدمی پرخطر بگذریم. حالا زمان آن رسیده که دولت و در ابعادی کلانتر حاکمیت، صدای بخش خصوصی را بشنوند تا علاوه بر اینکه دوشادوش یکدیگر به مقابله با بیماری کرونا میپردازند، از ظرفیتها و پتانسیلهای این بخش نیز محافظت کنند.
امروز درست در میانه سختترین میدان این سال ها، حالا که بخش خصوصی با یک همیاری عمومی در کنار دولت و سایر ارگانهای موثر و متولی ایستاده است، زمان آن رسیده تا انسجامی یکپارچه در کشور ایجاد کنیم. چرا که باور داریم ما برای هم نفس میکشیم تا تنی از نفس بازنماند.